Mavi Işık Yak...

 Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
    Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelmektedir. 
     Durum böyleyken Türkiye genelinde Tohum Otizm Vakfı’nın yaptığı araştırmalar gösterdi ki ülkemizde her 10 kişiden 8’i otizmin ne olduğu bilmiyor.
    Otizm bir hastalık değil,doğuştan gelen nörolojik bir farklılıktır.Bu yüzden tedavisi yoktur ancak bilimsel araştırmalar, erken tespit ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
   Otizmi  erken tespit etmenin yolu da; ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesinden, tüm bebeklerin ve çocukların aile sağlığı merkezlerimizde yaptığımız izlemlere eksiksiz getirilmesinden ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı kontrollerine zamanında götürülmesinden geçiyor.Ailelerin bilinçlendirilmesi için toplumsal farkındalığı arttırmak adına Birleşmiş Milletler’in otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için deklare ettiği 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, “Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası’nın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı'nın çağrısı ile otizm farkındalığına destek vermek için akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı AGİD üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlanacak.
   Biz de sizleri 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde mavi giymeye,  #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyoruz.

PAYLAŞ: