AHEF' TEN EHLİYET RAPORLARI İÇİN KLİPLİ UYARI

https://www.youtube.com/watch?v=ogzo_mzIZzc&feature=share
 
Aile Hekimleri, ehliyet için gereken sağlık raporlarının neden Aile Sağlık Merkezlerinden verilmemesi gerektiğini, hazırladıkları video ile anlattı.
Videoyu hazırlayan AHEF Strateji Grubu üyelerinden Uz. Dr. Levent Tuna Şengöz, "sağlık raporları aile hekimlerince değil; aile hekimlerinin kontrolünde verilmelidir" dedi. Dr. Şengöz açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştiriliyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ehliyet raporu alımı için biz aile hekimlerini adres gösterdi. 'Vatandaş, aile hekimine giderek muayenesini olacak; hekim, kişinin araç kullanmasında bir sakınca olmadığını düşünürse "sürücü olur" raporunu verecek. Hekimin bir tereddütü olması halinde, sürücü adayı, uzman doktora yönlendirilecek. Uzman doktor, alanıyla ilgili "olur" verirse; bu kez aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla kişiye "sürücü olur" raporu düzenlenecek. Uzman doktor onay vermezse rapor da verilmeyecek. Tedavilik bir durum söz konusuysa tedavisinin bitimi beklenecek; tedavi edilemez bir durum ise rapor verilmeyecek' dendi.
Sadece 2014 yılında Türkiye'de yaklaşık bir milyon 200 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda, 3 bin 500 vatandaşımız hayatını kaybetti, 285 bin vatandaşımız yaralandı. Bu tabloya göre, trafik kazalarında günde yaklaşık 10 kişi yaşamını yitiriyor, 90 kişi yaralanıyor. Ruhsal etkiler, fiziksel kayıplar ve ekonomik yönler de hesaba katıldığında, kazaların toplumumuz üzerindeki olumsuz etkilerinin sanılandan da büyük olduğu görülüyor. Bu beklenmeyen ölümler sonrasında, ölenlerin yakınlarında görülen ciddi psikolojik bozuklukların gelişimi; yaralıların ailelerinin yaşadığı psikolojik, sosyal ve ekonomik problemler de düşünülürse, ülkemizde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi birebir; yaşananlardan medya yoluyla haberdar olan 70 milyon kişi ise dolaylı olarak trafik kazalarından olumsuz etkileniyor.
Yapılan araştırmalar, kazaların bir çoğunun temelinde, kaza yapan kişinin hastalığının etken olduğu görüşünde hemfikir. Bu nedenle, biz aile hekimleri, araç kullanımı için yeterli olmayan sürücülerin, direksiyon başına geçmemesi gerektiğini; bunun için de ehliyet sağlık raporlarının, hastanelerde oluşturulmuş kurullar tarafından, kapsamlı tetkikler sonucunda verilmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Ehliyet raporunun, yönetmelikte yazdığı gibi, aile hekimlerince verilmesi, sadece bizim ülkemizde değil; dünyanın hiç bir ülkesinde mümkün olamayacak bir talep. 
Birden fazla uzmanlık konusu içeren bu rapor onayını bir hekimin vermesi mümkün mü? 
Bu soruya örneklerle yanıt verelim. Ehliyet sağlık raporu alabilmek için sürücü adayının göz muayenesinden geçmesi gerekiyor. 
 
Snellen Eşeli ile yapılan göz muayenesinde oda uzaklığının 6 metre olması gerekiyor. Daha kısa mesafeden yapılan muayenelerede, glokom başta olmak üzere göz problemlerinin büyük bir kısmı fark edilemeyebiliyor. Ülkemizde birçok aile sağlığı merkezinin 6 metreyi bulan bir odasının bulunmadığı gerçeğini hesaba kattığımızda, göz muayenelerinin aile hekimlerince yapılmasının ne denli zor olduğu bir kez daha görülüyor.
Nörolojik muayeneye gelince...  Aile hekimlerinin epilepsi hastasını teşhis etmesi neredeyse olanaksızdır. Aile hekiminin bu teşhisi koyabilmesinin tek yolu, sistem üzerinden, hastanın kullandığı ilaçları görmesidir. Ancak internette problem olması halinde, hekim bu verilere ulaşamaz. Ayrıca, hasta e-nabız uygulamasında, "aile hekimim bilgilerimi görmesin" şıkkını işaretlerse, yine hekimin bu verilere erişimi engellenmiş olmaktadır. Kazaların büyük bir kısmına, öfke kontrolü yapamayan sürücülerin neden olduğu hesaba katılırsa, ehliyet alacak kişiye psikiyatrik konsültasyon uygulanmasının önemi de anlaşılacaktır. 
Bir aile hekimi olarak, ehliyet sağlık raporunun aile hekimlerince değil; aile hekimlerinin kontrolu altında verilmesinin halkımız açısından avantaj olduğu da unutulmamalıdır. Biz aile hekimleri olarak, mevcut koşullarda, zeka düşüklüğü, sara, görme, kardiyak, işitme gibi problemleri tespit edemeyiz ancak sevk ve sevki takip ederek bu rahatsızlığı bulunan kişilerin, trafikte potansiyel birer azrail gibi dolaşmasını önleyebiliriz. Bizim gibi, daha temiz, daha kaliteli, daha iyi bir yaşam sürmek isteyen vatandaşlarımız da rapor konularında aile hekimlerinin çizdiği yoldan giderek işbirliği yapmalıdır.
Unutmayın!!! Kural tanınmadan verilen bir rapor, ailenizden birinin kazaya karışmasına neden olabilir.  Aile hekimi orkestrayı yöneten bir maestro gibi başvuran kişinin ayrıntılı muayenesini yaptıktan ve beyanını aldıktan sonra gerekli yerlerden konsültasyon almak için sevk edecektir. Halkımızdan buna anlayış göstermesini rica ediyoruz. 
AHEF UYARDI

Bizlerin haklarını savunan haberlerin yayınlandığı youtube daki AHEF TV kanalına abone olunuz, özellikle abone sayısı 5000 leri bulur ise haberler çok kolay bir şekilde ön plana çıkacaktır, aile hekimleri daha iyi bir şekilde ifade edilecektir.LÜTFEN ABONE OLUNUZ VE OLUNMASINI SAĞLAYINIZ.

https://www.youtube.com/channel/UC8GT9ay-Xg2cznF5ET6Z6MQ

 

PAYLAŞ: