AHEF- THSK BAŞKANI GÖRÜŞMESİ MAYIS TOPLANTISINDAN NOTLAR

 

THSK Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ile AHEF 2. Başkanı Dr Fevzi Turgut ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr Orhan Tekin 20 Mayıs 2016 tarihinde görüşme yaptılar. Görüşmeden notlar:

1 . Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan sürücü olur raporları yani ehliyet raporları ile alakalı strateji grubunun hazırlamış olduğu Algoritma kendisine teslim edildi. İnceleyeceğini ikinci ve üçüncü maddenin kabul edilebilir olduğunu birinci maddenin incelendikten sonra ancak değerlendirilebileceğini söyledi. Ama genel manada hastanın beyanının doğru olduğu ve normal bir muayeneye ile vatandaşın raporunun verilmesini istedi. Buna karşılık Ahef olarak yönetmelikteki yazan muayene koşullarının detaylı olduğunu ,net ifadelerle neler istendiginin belirtildiğini , kesinlikle genel bir muayene ile raporun verilemeyeceğini ,asm şartlarında istenilen bu detaylı muayenenin yapılamayacağını, uzman muayenesinin yapılmasının tarif edildiğini ,algoritma da belirtildiği şekilde mutlaka sevk gerektiğini ve sevkin kesinlikle ücretsiz olarak gerçekleşmesi gerektiğini söyledik. Kişi e-nabızda verilerim görünmesin dediginde sistemde kişiye ait hiç bir bilginin görülmediğini söyledik.Buna karşılık kişi beyanı esas kabul edin dendi.Beyanın bizleri korumayacağını ,hukuki olarak çok zor durumda kalacağımızı ,mahkemeye intikal etmiş davalardan örnek vererek bunun gerçekçi olmadığını belirttik.Kişilerin doğrudan eczaneden ilaçlarını alabildigini,bu nedenle epilepsi hastası bir kişinin hastalığını rahatlıkla saklayabilecegini ifade ettik.

 Başkan'ın kendisi de mutlaka sevk edilen vatandaşların işlemlerinin ücretsiz olarak yapılması gerektiğini düşündüğünü bunun için çalışacaklarını söyledi.

2. Cumartesi nöbetleri konusunda biz bunun gönüllük esasında olması gerektiğini söylediğimizde Başkan bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini bunu kanunla verildiğini, kanuna karşı gelmenin mümkün olmadığını, bu nedenle Ahef'in kendi kendini sınırladığını söyledi. Cumartesi nöbeti ile alakalı Ahef'in bu nöbetleri daha iyi nasıl tutulabilir diye çalışması gerektiğini ve bize bunlarla gelinmesini dillendirdi. Defin-adli nöbetlerinin cumartesi nöbetinden sayılacağı ile alakalı daha önce genelgeye bir not düşmek istediklerini ancak bununla alakalı şu an için üst mahkemelerde iptali yönünde karar beklediklerini ve karar kesinleştiği zaman kaldırmayı planladıklarını adli nöbetleri adliyenin belediye nöbetlerinde belediye tarafından verilmesi gerektiğini beyan etti.Biz aile hekimliginde nöbet uygulamasının olamayacağını ,bizlerin zaten adli,defin ve ats nöbetlerini tuttuğumuzu,ats nöbetlerini cumartesi nöbetleri yerine koymalarını, ats nöbetlerinin ücretinin ödenmesini istedik. Bunun olamayacağını,bunun bir nöbet olmadığını sadece bir kontrol olduğunu söyledi.Bizlerde ats nöbetlerini nasıl tuttugumuz gece yarısı ve hafta sonları asm de bu nedenle mesai yaptıgımızı belirttik.

3. Emekli maaşları ile ilgili olarak maaşların Bakanın Başbakanın söylediği rakamlardan daha düşük rakamlara geldiği 500 - 600 lira civarında bir artışı ifade ettiğini söylediğimiz zaman Hukuk Bürosu ile görüşüp taslakla herhangi bir kayıt görülmediğini Ah lerinde 1000 tl ve ahu da 1200 tl civarında artış öngördüklerini sahada dolaşan yalan yanlış taslakta kendilerini bu konuda kayıtlarla ilgili bir bilgilerinin olmadığını ifade etti. Bizde sahada dolaşan taslak yalan yanlışsa bize gerçek taslağı verin ona göre çalışalım dediğimizde Bakanda olduğunu veremeyeceklerini ifade etti.

4. Bazı illerde uzun Bayram tatillerinde ve hafta sonlarında jeneratörlerin bozulduğu durumlarda Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne ait ana depoların aşıları kabul etmediğini özellikle Antalyada kendi yaşadığımız bir olayda Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün tek bir Asm nin bile aşısını kabul etmediğini bu nedenle aşıların soğuk zincirinde kırılmalar yaşandığını ve cezalar verilerek aşı tazminlerine neden olunduğu anlatıldı. Bu konuda sorumluluğun sadece Aile hekimlerinin de olmadığını Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün bu konularda bize destek olması gerektiğini İl merkezlerinde aşısı çok olan yerlere hafta bir dağıtım yapılması gerektiğini söylediğimiz zaman konuyla ilgili çalışalım dendi.Bunun yapılabilir bir şey olduğunu ifade ettiler.İllerin aşılar konusunda farklı yaklaşımlar sergiledigini,bazı illerin bu işi bazen fazla abarttığını söylediler.Aşıların kolay bozulmadığını ,ama sahaya bu şekilde esnek davranılırsa  bunun suistimallere yol açacagını  fakat hemen imha kararı verilmesinin doğru olmadıgını söylediler.İyi bir degerlendirmeden sonra karar verilmesi gerektiginin altını çizdiler.Biz de zaten aşıların abartıldığı gibi hemen bozulmadığını,kaynaklarda bilgilerin yer aldığını söyledik.Sonuçta bu aşıların milli servet olduğu ve hepimizin bunu korumak zorunda oldugumuzu söyledik.

7. Entegre hastanelerde personelin tamamı çekilerek tüm nöbetlerin Aile Hekimlerine tutturulmakta olduğunu ,bunun adalet ilkesiyle bağdaşmadığını söyledik. Bunun olmaması gerektiğini söyledi.

8. Özellikle hastanelerde yapılan işlemlerin sağlık nete gönderilmediğini, sadece sgk için gerekli kısmının girildiğini ,minimal veri setlerinin doldurulmadığı ve bu nedenle sistemden ne doğum ne çocuk bildirimlerinin alınamadığını ve bu nedenle ulaşılamayan bebek ve çocuklar nedeniyle performans itiraz veya ceza yediğimizi söyledik. Sistem den kaynaklandığını ve Firmaların dediklerini yapmadıklarını söyledi.Hatta minimal veri setlerini çok geniş tuttukları için hasta ile iletişim 2 dk onların doldurulması 25 dk sürüyor dedi.Firmaların bakanlığın istedigi her şeyi yapabileceklerini,tsm ve hsm lerin hala sistemde verileri göremediklerinden bahisle hala aile hekimlerinden çeşitli çalışmalar ve bilgi istedigini bunun düzeltilmesi gerektigini ,sistemin tüm hsm ve tsm lerden görünür hala getirilmesini,aile hekimlerinin aylık çalışma ve başka isimlerle tsm lere yazılı evrak vermek istemedigini,bu konuda bakanlığın yazısı olduğunu hatırlattık.

9. Kanser tarama verilerinin hepsinin bir arada gönderilmesi ve ayrıca kanser tarama Genelgesine göre Ketem,Tsm ve Aile Hekimleri birlikte sorumlu olduğu halde sadece Aile Hekimleri sorumluymuş gibi ceza verildiğini, biz yapmak istesekte işlemin sadece bizde bitmediğini ggk mamografi ve diğer tahliller için gönderilen hastaların verisini sisteme gönderemediğimiz için yapılmamış diye soruşturma açıldığını söyledik. Konuyla alakalı çalışalım dediler.

10. Performans dışı işlemler ve performansa tabii işlemlerde KİŞİLERE SORUMLULUK ve YAPTIRIM Uygulanması gerektiğini ,diğer konularda Vatandaş Nasıl Ceza Alıyorsa burada da bir yaptırım olması gerektiğini söyledik . Vatandaşa belli oranda bir yaptırım düşündüklerini ama hizmet alana Ceza verilemeyeceğini söyledi .O zaman performansı kaldırın dediğimizde onun bir görev değerlendirmesi olduğunu ama ceza puanlarının miktarları konusunda çalışma yapıp getirin dedi. Hatta Ahef Olarak Hep böyle çalışmalarla gelin nöbetlerle kendinizi sınırlamayın nöbeti tutacaksınız dedi.

11-Kronik hastalıklara  ait ilaç yazdırmak için  asm ye gelen kişilerle ilgili gerekli düzenlemenin yapılmasını,kronik hastalıklara ait ilaçların doğrudan eczanelerden alınması gerektigini,Avrupada bunun örneklerinin olduğunu ,bir dönem ülkemizdede bunun uygulandıgını ,bu kişilerin mesai zamanımızın önemli bir dilimini aldığını,bu durumdan vatandaşında bizlerinde muzdarip olduğu ifade edildi.Yanıt olarak bunun sgk nın yaptığı bir uygulama oldugu ,kendileriyle bir ilgisinin olmadığı yanıtı verildi,bu konuda yazıli bir kuralın olmadığını,sgk nın neye dayanarak böyle bir uygulama yaptığını ve neden kaldırdıgı konusunda detaylı bilgi sahibi olmadıklarını ifade ettiler.Bu konuda her hangi bir suistimal varsa ,suistimali yapan kişilerin cezalandırılması gerektigi mevcut uygulamada tüm hekimlerin ve vatandaşın cezalandırıldıgı tarafımızca söylendi.

12. Her türlü sıkıntımız da kendisine Mail adresinden ulaşabileceğimizi ifade etti.

isencanibu@yahoo.com

 

 

Bizlerin haklarını savunan haberlerin yayınlandığı youtube daki AHEF TV kanalına abone olunuz, özellikle abone sayısı 5000 leri bulur ise haberler çok kolay bir şekilde ön plana çıkacaktır, aile hekimleri daha iyi bir şekilde ifade edilecektir.

LÜTFEN ABONE OLUNUZ VE OLUNMASINI SAĞLAYINIZ.

 

https://www.youtube.com/channel/UC8GT9ay-Xg2cznF5ET6Z6MQ

http://www.ahekon.com/index11.html?p=Davet-Yazisi

 

 

PAYLAŞ: