AHEF'in Ehliyet Raporu Uyarısı Ulusal Basında

Bilindiği gibi, yeni yılla birlikte ülkemizde ehliyetlerin yenilenmesi gündeme geldi ve sağlık raporları için aile hekimleri adres gösterildi.

AHEF, 1 Ocak 2016'da Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasından bu yana, ehliyet sağlık raporları konusunda halkı ve meslektaşlarını uyarmayı görev saydı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Uzman Dr. Erkut Coşkun, yeni yönetmeliği desteklediklerini; bu sayede ehliyet alımının Avrupa Birliği normlarına göre şekilleneceğini ve rapor için gereken sağlık tetkikleri sayesinde, trafik kazalarının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacağını belirtti.

Coşkun, TÜİK'in 2014 yılı verilerine göre, kaza nedenleri arasında, "sürücü kaynaklı kusurlar"ın %88,6 ile ilk sırada olduğuna dikkat çekti. Erkut Coşkun, gereken muayene ve laboratuvar testlerinin yapılmasının, sadece vicdani değil aynı zamanda hukuki bir sorumluluk olduğunun da altını çizdi. Coşkun, usülsüz verilen sağlık raporları neticesinde, aile hekimlerinin yüz binlerce liralık tazminatlara mahkum edilebileceğini; daha da acısı, ömür boyu sürecek vicdan azabı yaşabileceklerini hatırlatarak meslektaşlarını bu konuda daha hassas davranmaya çağırdı.

İstanbul'da yaşanan bir kaza, AHEF'in uyarılarının ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serdi. Kadıköy'de sara hastası bir sürücü direksiyon başında kriz geçirince, bariyerlere çarptı. Ağır biçimde yaralanan sürücü hastaneye kaldırıldı.

AHEF 2. Başkanı Dr. Mehtap Gürbüz Aslan ve Strateji Grubu üyelerinden Uzm. Dr. Levent Tuna Şengöz, kazanın ardından yaptıkları açıklamada, ehliyet için sağlık raporu vermeden önce, kişilerin ciddi bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğine yönelik uyarılarını yineledi.

Dr. Mehtap Gürbüz Aslan, kazanın göz göre göre meydana geldiğini belirtti. Aslan, sağlık problemi yaşayan sürücülerin trafiğe çıkmasının önlenmesi gerektiğini; bunun da detaylı bir sağlık kontrolüyle olabileceğini söyledi. Aslan, meslektaşlarını da uyardı: "Gerekli tetkik yapılmadan rapor verdiğiniz bir sürücü kazaya sebep olursa, malpraktis suçlamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.

Uzm. Dr. Levent Tuna Şengöz ise kazaların bir çoğunun temelinde, sürücünün hastalığının etken olduğunu gösteren çok sayıda araştırma yayınlandığına dikkat çekti. Sağlık raporu verirken, "alt tarafı bir imza" diye düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Şengöz, usulüne uygun biçimde verilen bir sağlık raporunun hayat kurtaracağını söyledi.

Gazeteler ve internet siteleri, AHEF'in bu konudaki uyarılarını geniş kitlelere ulaştırdı.
Dr. Mehtap Gürbüz Aslan ve Uzm. Dr. Levent Tuna Şengöz'ün açıklamalarını içeren gazete haberlerine aşağıdaki başlıklara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

PAYLAŞ: