Kamuoyuna Duyuru

KAMUOYUNA DUYURU

 

Son günlerde ağırlıklı olarak yerel medyada olmak üzere Şanlıurfa İlimizde 2 aylık bir bebeğin aşıdan dolayı hayatını kaybetmiş olabileceğine dair haberler yayınlanmıştır.

Şanlıurfa İli Eyyübiye İlçesi’nde 4 Aralık 2018 tarihinde yaşandığı iddia edilen olay ile ilgili elde edilen bilgiler aşağıdaki gibidir. 

Özkan Ailesi, 2 aylık bebeklerini 4 Aralık 2018 tarihinde Muradiye Aile Sağlığı Merkezine götürmüştür. 

 

Burada tüm 2 aylık bebeklere yapılmakta olan ve her gün binlerce bebeğe uygulanmakta olan beşli karma aşı (difteri, boğmaca, tetanozpolioinfluanza tip b), pnömokok aşısı ve verem aşısı uygulanmıştır.

 

Bebek aynı gün sağlıklı bir şekilde aile sağlık merkezinden ayrılmıştır. 

 

- 14 saat sonra aspirasyon şüphesi ile aile hastaneye başvurmuş ve tüm müdahalelere rağmen bebek hayatını kaybetmiştir. 

 

Bebeğin aşıdan dolayı hayatını kaybettiğine ilişkin hiçbir ön bulgu yoktur. Nitekim aşıdan dolayı bir reaksiyon olması ihtimali aşıdan sonra maksimum 1-2 saat içerisinde gerçekleşebilirdi.

 

Söz konusu aşılar tüm dünyada kullanılan en önemli sağlık ürünlerinin başında gelmektedir. 

 

Her gün binlerce bebeğe uygulanmakta olan söz konusu aşılardan dolayı hayatını kaybeden bir bebeğe rastlanmamıştır. 

 

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü gerekli açıklamayı kamuoyuna yapmıştır ve detaylı otopsi raporu da çıktığında kamuoyu ile paylaşılacaktır. 

 

AHEF olarak aileye başsağlığı diliyor, aşı ile ilgili yanlış kanaat oluşmaması için tüm mecralardaki çalışmalarımıza devam edeceğimizin altını bir kez daha çizmek istiyoruz. 

 

Kamuoyuna önemle duyurulur…

 

PAYLAŞ: