19 MAYIS RUHU

19 Mayıs Ruhu 
1919 yılı Mayıs ayının on altısında bir gemi ayrıldı İstanbul’dan. Bu gemi kederliydi, yükü ağırdı. Savaşlardan, hastalıklardan yorulmuş bu millet yine de umutlarını belki de farkında olmadan yükleyerek uğurlamıştı bu gemiye sessizce, Bandırma Vapuru’nu yolcularıyla birlikte. Bir ülkenin kaderini, bir milletin geleceğini sırtlanmış şekilde ağır ağır ilerledi Karadeniz’in sert, hırçın dalgaları arasından. Yükü ağırdı Mustafa Kemal’in gemisinin; yolcuları endişeliydi, düşünceliydi. Ama kendinden emin, kararlı, geleceğe dair her zaman umutlu bir komutanın, Mustafa Kemal’in vapuruydu o. Elbet varılacaktı sakin limanına. Güçlükle ama azimle ilerledi dalgalarla savaşa savaşa. 19 Mayıs 1919’da vapurun komutanı ve yolcuları Milli Mücadele’nin fitilini yakmak, halkın kaderini yeniden yazmak için vardılar Samsun’a. Daha sonra kurulacak olan cumhuriyetin ilk sağlık bakanı olacak olan Refik Saydam da Bandırma Vapuru’nda Mustafa Kemal ile birlikte idi. Daha sonra da hep yanında olarak Kurtuluş Savaşı’nın kurmayları arasında yerini aldı. Bu mücadele yıllarında atıldı sağlık sisteminin ilk adımları. Hiç yoktan bir sağlık örgütü oluşturdu. Vatanı yalnızca düşman işgalinden kurtarmak yetmiyordu; halkı yoksulluktan ve hastalıktan kurtarmak, sağlıklı bir yaşam sunmak da çok önemli ve gerekliydi. Mustafa Kemal tüm bunları görerek her alanda Milli Mücadele’yi başlatmıştır 19 Mayıs 1919’da.
 Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin hekimleri olarak Mustafa Kemal’in sarsılmaz inancı ve kararlılığıyla, sevgili Refik Saydam hocamızın sağlık alanında atılımcı ve ilerici gücü ile bugün onlardan aldığımız mirası geliştirmek için çaba sarf ettik. Bu güçle sağlıklı genç nesiller oluşmasında katkı sağladık.
 Bugün 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız 101 yıl önce başlayan mücadelemiz çağın gereklerine uyum sağlayarak sağlık alanında da devam ediyor. Ülke olarak sağlık verilerimizde hiç de küçümsenemeyecek başarılar elde edilmiştir. Bu başarılarda elbette koruyucu sağlık hizmetleri üreten biz Aile Hekimlerinin rolü yadsınamayacak düzeydedir. Bu kapsamda yapmış olduğumuz çocuk-ergen izlemlerimiz, öğrencilere yaptığımız okul taramalarımız oldukça değerlidir. Unutulmamalıdır ki hem ruhen hem bedenen sağlıklı genç nesiller ülkenin geleceğinin çok önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
 Tüm koruyucu sağlık hizmetleri, aslında bir ülkenin en kolay ve en ucuz sağlık verilerini iyileştirmeye yönelik hizmetlerdir.
 Biz aile hekimleri, sağlıklı gençler yetiştirme yolunda tarihimizden aldığımız güç ile üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.
 Yaşasın 19 Mayıs.
 
Emine GEZER ÖZDEN

PAYLAŞ: