KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR

          Sağlık Bakanlığı Yönetim hizmetleri Genel Müdürlüğünün  Uşak Valiliği’nin 17.12.2021 tarihli görüş talebi yazısında; Türkiye genellinde sağlık çalışanlarının ücretlerinin artırılması talebiyle alınan sağlık kurum ve kuruluşlarından iş bırakma eylemi kararına ilişkin  söz konusu faaliyetten dolayı  görevine gelmeyen personel hakkında disiplin soruşturması başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin görüş sorulmuş. Bakanlığınız Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlülüğü E-82040698-903.08.02 sayılı cevapla; Mezkur konuya ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 20/03/2014 tarihli ve E.2013/4031-K.2014/975 sayılı kararı ile özetle; "Bu durumda, davacının üyesi olduğu sendikanın aldığı bir karar sonucunda gerçekleşen göreve gelmeme eylemine katılması, özürsüz olarak göreve gelmeme fiili kapsamında değerlendirilemeyeceğinden ve sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabulü gerekeceğinden, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacıya 657 sayılı Kanunun 125. maddesi uyarınca disiplin cezası verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir." hükmüne yer verilmiştir.

                  Bu doğrultuda ilgili personel hakkında herhangi bir işlem tesis edilmesine gerek olmadığı hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.  şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

                 Sağlık Bakanlığı Yönetim hizmetleri Genel Müdürlüğünün  tüm İl Valiliklerine gönderdiği ‘‘göreve gelmeme / iş bırakma eylemleri ’’ konulu  25.02.2022 tarihli E-2443 sayılı yazıda da; muhtelif valilikler tarafından ülkemiz genelinde göreve gelmeme/iş bırakma eylemlerine katılan sağlık personeli hakkında nasıl bir işlem  tesis edileceği hususuna ilişkin yapılan bildirimler değerlendirilmiş ...sağlık çalışanlarının üstelik küresel salgın döneminde  sağlık kamu hizmetini, görevini terk ederek veya başka suretle hukuka aykırı şekilde aksatması sonucunu doğuran her türlü davranışın disiplin mevzuatı hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Denilerek hem önceki görüşünün aksine bir görüş bildirmiş hem de Milletlerarası Sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, Anayasa Mahkemesi Kararları, Danıştay İçtihatleri ve Bölge idare ve idare mahkemeleri kararını görmezden gelerek bu şekilde bir görüş yazısını İl Valiliklerine göndermiştir.

 

                    Bu gönderilen son yazıya müteakip İl Valiliklerince disiplin soruşturmaları  yürütülecek  haksız bir biçimde kamu sağlık çalışanları disiplin cezasıyla tecziye edilecek bu haksız cezalara karşı kamu sağlık çalışanları zorunlu olarak yargı yoluna gidecektir. Yargı makamları da daha önce verdiği kararlar doğrultusunda haksız ve hukuki dayanaktan yoksun bu disiplin yaptırımlarının iptaline karar verecektir. Bu durum hem yargının iş yükünü artıracak hem de Bakanlık aleyhine yargılama giderlerine hükmedilecektir.  Neticede kamu zararının oluşumuna sebebiyet verilmiş olunacaktır.

                   Sağlık Bakanlığının Uşak Valiliğine ve tüm il Valilikllerine gönderdiği iki görüş yazısı arasındaki çelişkilerin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürülüğünden 28.02.2022 tarihinde AHEF Hukuk Müşaviriliği aracılığıya görüş talebinde bulunulmuştur. Tüm aile hekimlerimize duyurulur.

AHEF YÖNETİM KURULU


PAYLAŞ: