AHEF TBMM'DE ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN SİGARA İÇİCİLİK TOPLANTISINA KATILDI

AHEF Yönetim Kurulu olarak Çocuklar ve Gençlerin Pasif İçicilik ve Sigaranın Etkilerinden Korunması İnisiyatifi İstişare Toplantısına katılmak için resmi bir davet aldık.
 
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başvekili ve aynı zamanda AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba DURGUT hanımefendi başkanlığında, 7 Kasım 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF Türkiye temsilcilerinin de içerisinde olduğu bir heyetle toplantı gerçekleştirildi. Durgut açılış konuşmasında ; “Özellikle sigara ve tütün mamullerinin kullanım yaşının neredeyse ilköğretim çağına gelmesi ve ne yazık ki bu mamullerden kaynaklı başta akciğer ve solunum yollarına bağlı kanserler olmak üzere, yine solunum yollarının kronik ve tedavi maliyeti yüksek olan astım ve KOAH ( Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi hastalıklarda artışa sebep olması sebebiyle tütün ve mamulleri ile savaş konusunda daha ciddi çalışmalar yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Çocuklarda ve gençlerde sigara içme oranında artış maalesef her geçen gün artmaktadır. Bu konuda sivil toplumun birlikte hareket etmesi önem arz ediyor. Birlikten güç doğacağına eminim. Birinci basamakta özellikle aile hekimliği sisteminin vatandaş uyumu ve güveni sağlık bakanlığı ve hükümet nezdinde yüksek derecede önemlidir ve son dönemdeki bu gayret mutlulukla izlenmektedir. Bu sebeple Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının da bu mücadelede çok büyük bir önemi vardır.” dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet ERDÖL ise özellikle çocuk ve gençlerin korunması, pasif içiciliğin bilinen ve bilinmeyen etkileri konusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi.
 
Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı Sorumlusu Prof. Dr. Toker ERGÜDER ise Vergi Artırım modelleri, Dumansız hava sahası programının sonuçları ve hedefleri konusunda bilgi verdi.
 
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Direktörü Dr. Pavel URSU ise Türkiye modelini diğer ülke modelleri ile kıyaslayıp özellikle dumansız hava sahası programının başarısından bahsetti.
UNICEF Türkiye temsilcisi Philippe Duamelle de özellikle 18 yaş altındaki kişilere  tütün ve tütün ürünleri satışının yasaklanması politikalarının birçok gelişmiş ülkeden önce Türkiye’de hayata geçmesinden memnuniyet duyduğunu ve bunun genç ve erişkinlerde kronik hastalıkların daha az görülmesine neden olacağından bahsetti.
 
Toplantıya AHEF adına Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Rıdvan KARAGÖZ katıldı. Özellikle Tütün ve Mamüllerinin bağımlılığı ve alışkanlığını önlemek adına özellikle sağlık okur-yazarlığını arttırmaya yönelik projelerde ortak olunabileceğinden ve bu sayede hem koruyucu hekimlik hizmetlerini sürdürüp hem de ileride  kronik hastalıkların azalmasına katkı sağlayabileceklerinden bahsetti.
 
Kapanış konuşmasında TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başvekili Müşerref Pervin Tuba DURGUT; ilkini gerçekleştirdikleri bu komisyonun devamlılığını sağlamak istediğini, özellikle bu konuda gerçekleştirilecek kamu spotu, vatandaş bilgilendirme görselleri gibi konularda ortak hareketlerimizi yansıtacak şekilde, arzu edilirse kurumsal logoların kullanılabileceğinden bahsederek toplantıyı sonlandırdı.

PAYLAŞ: