COVİD-19 İZOLASYON RAPORLARI DANIŞTAY’A TAŞINDI

  • Görüntüleme: 2348
  • 18 Ocak 2021
  • .

COVİD-19 İZOLASYON RAPORLARI DANIŞTAY’A TAŞINDI
 
           Sağlık Bakanlığı tarafından maalesef yine aile hekimlerine yeni bir iş yüklendi ‘‘Covid-19 İzolasyon Raporları’’. Pandeminin başından beri çözümü çok basit olan ama nedense karmaşık hale getirmek için sürekli değiştirilip değiştirilip servis edilen Covid pozitif ve temaslıları için izolasyon süresince hak kaybının nasıl önleneceği konusu bir türlü Bakanlık tarafından çözülemedi. Bu kişilere aile hekimleri tarafından iş göremezlik raporu düzenlenmesi her zaman olduğu gibi yine en kolay yol olarak görüldü. Üstelik sadece Covid pozitif ve temaslıları için de değil, yurt dışından gelenler için de aile hekimlerinin iş göremezlik raporu düzenlemesine karar verildi. Yurt dışından gelenlerin aile hekimliği birimlerinde kayıtlı olmamasının da herhangi bir önemi olmadığı misafir hasta olarak bu raporun düzenlenebileceği belirtildi. Pandemi döneminde bütün dünya, sağlık kurumlarını rahatlatmak adına ertelenebilecek işleri erteledi,diğer kurumlara verilebilecek işleri o kurumlara verdi ama bizde nedense sürekli ek işler çıktı. Özellikle aile hekimliği sisteminde elzem olmayan işlerin ertelenmesi taleplerimiz uygulanmadığı gibi sürekli diğer kurumlarla görüşülüp, o kurumların yapabileceği işleri de bizlerin yapması istendi. Pandemi döneminde salgınla uğraşmak kadar diğer işlerle de uğraşmak bizi çok ama çok yordu. 
            Covid pozitif, temaslılar ve yurt dışından gelenler için çok basit şekilde SGK ile anlaşarak bu kişilerin filyasyon ekipleri tarafından aile hekimlerine değil de SGK’ya bildirilmesi sonucu doğrudan raporlu sayılmaları ya da aynı şekilde HES proğramı ya da E-Nabız üzerinden alacakları belgeyi kurumlarına göndererek idari izinli sayılmaları gibi bir çok pratik yöntem olmasına rağmen hem vatandaşları hem de hekimleri yormanın anlamı yoktur. Bunlar defalarca ilgili kurumlara iletildi ama maalesef herhangi bir sonuç alınamadı. Bu nedenle artık bu konu için de yargı yoluna gitmemiz gerekti.
            AHEF tarafından Danıştay 10. Dairesi'nde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 25.12.2020 tarih ve E.601 sayılı "COVID-19 Izolasyon Raporları" konulu yazısının yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açılmıştır. 
 
                                                                                   AHEF Hukuk Yürütme Kurulu Başkanı
                                                                                       Dr. Harun Mesut ATMACAOĞLU

PAYLAŞ: