''AHEF 8. ULUSAL AŞI SEMPOZYUMUNDA''

Bu sene 8.si yapılan aşı sempozyumuna Aile hekimleri geniş katılım sağladılar.

8. Ulusal Aşı Sempozyumu 26-29 Eylül’de Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı. Sempozyuma Enfeksiyon Hastalıkları Derneğinin daveti ile Aile Hekimlerini temsilen AHEF Yönetim Kurulu üyeleri ve komisyon üyeleri katıldılar. İlk gün açılış konuşmaları yapan Sağlık Bakan yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Halksağlığ Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara ve Tüberküloz Daire Başkanı Dr. Erhan Kabasakal ile de görüşmelerimiz oldu. Sempozyumda; aşı kararsızlığından karşıtlığa uzanan süreç en önde gelen konulardan biriydi. Ayrıca erişkin aşılamaları, takvim dışı aşılama, göç ve özel grup aşılamaları, sağlık çalışanları aşılamaları konularında da oldukça bilgilendirici sunumlar oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen sempozyumda koruyucu hekimliğin önem kazandığı Aile Hekimlerinin çoğunlukla olması diğer katılımcıların da ilgisini çekti. Özellikle periferde, ulaşımın en zor olduğu bölgelerde bile sağlığın ilk buluşma noktası olan aile hekimlerinin aşı hakkında söyleyecek pek çok sözü vardı. Aşı temininde, uygulamada, riskleri tanımlamada ve özellikle sağlık eğitiminde yaşanan sorunları bilen Aile Hekimleridir.

En çok bebeği, çocuğu, gebeyi ve yetişkini bir arada değerlendiren hekim grubu Aile hekimleridir. Aşı ihtiyaçları ve gereğinde riski değerlendiren ve en çok aşı uygulayan üstelik bu konuda performans ile değerlendirilen tek hekim grubu da Aile Hekimleridir. Aşı kararsızlığından redde giden süreçte en çok emek veren, aşı eksiklerinin hem kişi hem toplum için zararlarını en çok anlatan, buna en çok vakit ayıran hekim grubu yine Aile Hekimleri dir.

Gebe izlemler de göz önüne alındığında Doğum öncesinden başlayarak ölene kadar bireyi sağlığın tanımına uygun şekilde biyo, psiko, sosyal bütünlükle takip eden tek grup yine Aile Hekimliği dir. Eğer toplumumuzun sağlıklı geleceğini önemsiyorsak hep birlikte aşı kararsızlığının sorunlarını anlamalı ve çözüm ortağı olmalıyız. Sempozyum boyunca gördüğümüz en önemli eksiklik aşılama konusunda Aile hekimlerinin ne kadar önemli olduğunun tam anlaşılamamış olmasıydı. Federasyon yönetim kurulu olarak her oturumda soru, yorum ve katkılarımızla özellikle aşılama konusunda ne kadar etkin olduğumuzu anlattık. Tıpta branşlaşmanın artışı ile ihmal edilen koruyucu hekimlik kavramının asıl sahiplenicisi olduğumuzu hatırlattık. Bütün bu görevleri yaparken yaşadığımız zorlukları ve desteklenmemiz gereken konular hakkında farkındalık yarattık.

Sempozyumda düzenlenen yarışmada Şanlıurfa Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı ve AHEF Eğitim Komisyonu üyesi, Dr.Kutay Güven’in 3. lük ödülü alması Aile Hekimliğinin temsiliyeti ve aşıya verdiği önemi göstermesi açısından da çok anlamlıydı. Kendisini tebrik ediyoruz.

AHEF olarak diyoruz ki Aile Hekimliği aşılamada ve toplumun sağlıklı geleceğinde olmazsa olmazdır. Artan iş yükü ve koruyucu hekimliğin dışındaki görevler sadece Aile Hekimliğini değil ülke geleceğini de olumsuz etkiler.

Sempozyum vesilesiyle tüm sağlık çalışanlarının artan iş yüküne rağmen kendi aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz.

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: