PANDEMİ DÖNEMİ MALİYE BAKANLIĞINA VE SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURUMUZ

  • Görüntüleme: 3602
  • 13 Mayıs 2020
  • .

08.05.2020 tarihinde Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na ek ödeme için yapılan resmi başvurumuz


T.C

MALİYE BAKANLIĞI

KAMU MALİ YÖNETİM VE DÖNÜŞÜM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Aralık 2019da Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı Koronavirüs hastalığı (COVİD-19) tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturmuştur. Bunun üzerine 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiştir. Bu tarihten bir gün önce 10 Mart’ta  Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından ilk vaka bildirimi yapılmış, ardından Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından bir dizi önlemler alınmıştır. Alınan önlemlere bağlı olarak kademe kademe görevlendirmeler yapılmıştır.

Aile Hekimliği Çalışanlarını oluşturan Aile hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanları Pandemi süresince Yurtdışından gelen kişilere sağlık raporu düzenlemekten başlayarak aynı kişilerin 14 gün izolasyonda olduğu dönemde telefonla takiplerini yapmaya devam etti. Yine olası/şüpheli vakaları 26000 aile hekimi her gün hafta içi hafta sonu ayırt etmeksizin aramaya devam ediyor. 65 Yaş üstü büyüklerimizin evlerinde sokağa çıkma yasağına uymalarını teşvik, sosyal mesafeye uymaları konusunda bilgilendirme, temizlik planlamasının yapılması ve benzeri konularda hatırlatmalar için aramalar yapmaktayız. Sağlık kuruluşuna başvuran her hastaya test yapıldığında, Yurtdışından giriş yapıldığında, seyahat sonrası o şehre giriş yapıldığında keza aynı şekilde aile hekimliği bilgi sistemlerine uyarı gelmektedir. Birime iletilen kişiler Aile Hekimleri tarafından aranarak bilgilendirme ve semptom takipleri yapılmaktadır. Yine geçtiğimiz günlerde af kapsamında Cezaevlerinden çıkan veya izinli ayrılan kişiler de en son bulundukları aile hekimlerine bildirilmiş ve 14 gün boyunca izlemleri yapılmış, aranmışlardır. Üstelik bu aramalar bitince bağlı oldukları aile hekimliği birimleri üzücü şekilde değiştirilmiştir.

Öte yandan aile sağlığı merkezleri hastaların sağlık sistemiyle ilk karşılaştıkları, çalışanların covid19 şüpheli veya değil bilinmeksizin gerekli tedaviyi uyguladıkları gerekirse yönlendirdikleri yerlerdir. Hastanelerde acil dışında neredeyse tüm poliklinikler çok düşük sayıda ve MHRS  ile hasta bakarken bu yükü birinci basamakta Aile Hekimleri göğüslemektedir. Halk hastaneye gitmekten korkmakta fiziki şartları hastanelere göre yetersiz Asmleri tercih etmektedir. Dolayısıyla en büyük risk grubu belki de Aile Hekimliği Çalışanlarıdır. Bu risklerin yanında daha önce yaptıkları koruyucu sağlık hizmetlerinden de taviz vermeden devam etmiş. Hatta önlemleri alarak danışan ve hastaların çekincelerini de ortadan kaldırıp aşı gibi önemli bağışıklama hizmetinin yanı sıra gebe izlem gibi anne/bebek ölümü oranlarını düşüren hizmetlerin aksamasını engellemişlerdir. Ki bu tüm dünyada gelişmişlik göstergesidir. Tüm bu işlerle birlikte Aile Hekimlerinin Filyasyon çalışmalarına katılımını Sayın Sağlık Bakanımız “Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.” sözleriyle ifade etmişlerdir.

 Dünya Sağlık Örgütü’nün başarılı olduğumuzu vurguladığı bu çalışma sistemindeki yerimiz yadsınamayacak derecede önemlidir.Nitekim sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı HSYS VAKA TAKİP MODÜLÜ SÜREÇLERİ talimatnamesinde aile hekimlerinin görevleri de açıkça belirtilmiştir.Ve takip ettiği izolasyon sayısı vaka ve test sayısı her gecen gün arttığı için izleyeceği kişi sayısı artmaya devam ediyor.

Bakanlık Makamından alınan 09/04/2020 tarihli ve 382 sayılı;

Onay kapsamında, filyasyon yapan ve Covid ile ilgili yerlerde çalışanlara pandemi ücreti adı altında tavan ücreti üzerinden ödeme yapılması kararı verilmiş ve Nisan ayında yapılmıştır. Mayıs ve Haziran aylarında da devam edecektir. Maalesef süreç içinde bu hesaba aile hekimleri dahil edilmemiş olması özveri ile çalışan arkdaşlarımızı hayal kırıklığına uğratmıştır.

Sağlık Bakanlığı personeli olarak Aile Hekimliği Çalışanlarının da Filyasyon çalışmasına katkıları ve tüm bu pandemi dönemi çalışmaları nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü/ Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli emsalleri kadar ek ödeme almalarını talep ediyoruz.

       

 

 

                                                                                                  Dr. Özlem SEZEN

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

                                                                                                Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

 


Doküman Listesi

Dosya Adı Boyut Oluşturma Tarihi Dosya Türü
1. PANDEMİ DÖNEMİ 718,86 KB 13.05.2020 11:27:40 .docx
PAYLAŞ: