SAĞLIK BAKANLIĞI, AHEF COVİD AŞI PLANLAMA ve BİLGİLENDİRME GÖRÜŞMESİ 12.01.2021

SAĞLIK BAKANLIĞI, AHEF COVİD AŞI PLANLAMA ve BİLGİLENDİRME GÖRÜŞMESİ 
12.01.2021 
 
AHEF Yönetim Kurulu adına, Ahef Başkanı Özlem SEZEN , Ahef Genel Sekreteri Hüseyin GÜNTÜRKÜN , Ahef Yönetim kurulu üyeleri Rıdvan KARAGÖZ  ve Hazar CIRIK,  Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Emine Alp MEŞE ve Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Sabahattin AYDIN tarafından makamlarında kabul edilmiştir. 
 
Covid 19 İnaktif aşı uygulaması ve planlama çalışmaları başta olmak üzere farklı konularda istişarelerde bulunulmuş ve sahanın önerileri aktarılmıştır. 
Sayın Bakan Yardımcımız Emine Alp Meşe , öncelikle aşı uygulaması konusunda sahanın sorularını iletmemizi talep etmiş ve gelir kayıplarımız, Hastalık yönetim programı ve yaşanan diğer sorunlar konusunda ayrıca bir görüşme yapmak istediklerini ifade etmiştir. 
 
Covid 19 aşılama uygulamalarının yöneltileceği ve takip edileceği AŞILA mobil uygulaması konusunda belirsizlikler, e nabız , AHBS entegrasyonu , kullanımından kaynaklanabilecek sorunlar sözlü ve yazılı olarak iletilmiştir. 
 
Aşılama sonrası ortaya çıkacak tıbbi atıkların bertarafının sağlanması konusunda günlük aşı transferi ,  aşı enjektör ve aşı keskin atık kabının temin edilmesi, eldiven, maske gibi diğer malzemelerin aile hekimlerine aşılama öncesi gönderilmesi , 
 
Aşılama programında , aşı uygulama yetkisi tanımlanırken Aile Hekimliği  biriminde çalışan 4857  sayılı kanun kapsamında istihdam edilen yardımcı sağlık personeline aşı uygulama yetkisi tanımlanabilecek mi?Aşı uygulayan sigortalı çalışanı uygulamadan  kaynaklanan hatalar ya da aşı istenmeyen etkileri sonucunda Aile Hekimlerine hukuki yaptırım olup olmayacağı ve yasal koruyuculuk açısından mevzuat düzenlenmesi , 
 
AşıLA programı ile AHBS programının entegrasyonu sağlanması  ( AHBs’ de günlük hasta randevu ekranı görülmesi hedef nüfustaki aşı uygulanan/ uygulanmayan kişilerin listelenmesi ,
 
https://asila.saglik.gov.tr Web sitesinden  ya da AHBS üzerinden  giriş ve sorgulama yapılabilmesi ( akıllı telefon kullanmayanlarda barkod okuyucu kullanımı ),
 
MHRS’ de temiz aşı saatleri uygulamasının yapılması,günün belirlenen saatlerinde hekimin onayı ve bilgisi dahilinde en az 20 dk arayla randevu oluşturulması, aşı saatlerinde ayaktan hasta bakılmaması, diğer koruyucu hekimlik  uygulamalarının  aşı saati dışında yapılması,
 
İnfluenza ve Kpa aşıları uygulanan kişilerin covid-19 aşı randevusunda en az iki hafta randevu kısıtlamasının sistemde tanımlanması ,
 
Temaslı ve covid-19 hastalarının AşıLA  uygulamasında randevu alımının kısıtlanması ,
 
Aile sağlığı çalışanı olmayan aile hekimlerinin aşı uygulayıcısı olarak tanımladığı sağlık çalışanlarının program üzerinde kayıtlarının değiştirilebilmesinin sağlanması ,
 
Aşıların ve ASM’lerin  güvenliği için İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılması, ÇALINMA ihtimaline karşı güvenlik önlemlerinin arttırılması ,
 
Kamu spotları , sms, 182, e nabızdan kişilerin covid-19  aşı uygulaması için randevu alabileceklerine dair halk bilgilendirme çalışmalarının yapılması, 
 
E nabız sisteminde vatandaşların sağlık kayıtlarının görülmesini engelleme uygulamasında covid 19 aşılamanın istisna tutulması 
 önerilmiştir. 
 
Sayın Bakan Yardımcılarımız tarafından, e nabız üzerinde covid aşı randevusu alımı sırasında onam butonu ekleneceği ve kişilerin aşı uygulamasını ve sonuçlarını kabul ettiklerine dair onamlarının alınacağı belirtilmiştir. 
 
Ayrıca, aile hekimlerine AŞILA mobil uygulaması ve covid aşılama konusunda bilgilendirme saha eğitimlerinin planlandığı , bu konuda Ahef ve İl Dernekleri ile bir çalışma yürütmeyi planladıklarını ifade ettiler.
 
Aşıla mobil uygulamasının; kamu ve özel hastaneler, aile sağlığı merkezleri dahil e nabız sistemini kapsayan, sağlık kayıtları , aşı uygulama ve AHBS  entegrasyonu için yapıldığı, Ats sisteminin hastanelerde olmadığı, verilerin birleştirilmesi, kullanışlı bir arayüz ile uygulamanın yapıldığı yerde verilerin aktarılması yönünden kolaylık sağlanması amacıyla yapıldığı ifade edilmiştir. Sistem üzerinde aşı ikinci doz randevusunun 28 gün sonrası için otomatik olarak verileceği ve aşı uygulanacak kişilerin birkaç gün süre sınırlaması olmak şartıyla randevularını değiştirebilmelerine imkan tanınacağı belirtilmiştir.
 
Aşıla mobil uygulaması açısından, akıllı telefon zorunluluğu, mobil uygulama kullanımında yaşanacak olası sorunlar,  veri güvenliği ve korunması konusunda çekincelerimiz aktarılmış ve verilerin ele geçirilmesi tehdidine karşı kaygılarımız aktarılmıştır. 
 
Aşıların Ülkemizde parça parça geleceği, bu nedenle aynı gün fazla sayıda aşı yapılmasının beklenmediği ifade edilmiştir. 
Biontech m RNA aşının uygulama alanları olarak ASM lerin düşünülmediği , Toplu aşı merkezlerinin m RNA aşısı için planlanabileceği belirtilmiştir. 
 
Hastanelerin aşılama programına yoğun katılımının düşünüldüğü, mesai saatleri dışında da aşılamanın hastanelerde devam edeceği ifade edilmiştir. 
Sayın Bakan Yardımcılarımız tarafından, Aile sağlığı merkezlerinde mesai saatleri dışında aşı uygulaması planlanmadığı aktarılmıştır. 
 
Yaş gruplarına göre aşı planlamasının kademeli olarak yapılacağı, her aşı uygulaması için 10 dk aralıklı şekilde randevu alınabileceği, MHRS sisteminde planlamanın hekimlere bırakıldığı belirtilmiştir. 
 
Sayın Bakan Yardımcılarımıza, MHRS temiz aşı saatleri şeklinde dört saatlik süreyle randevuların yalnizca covid 19 aşı uygulamaları için alınması, belirlenen saatlerde Aile sağlığı merkezlerinde başka hizmetlerin verilmemesi, ayaktan hasta kabul edilmemesi , her randevu için en az 20 dk ara tanımlanması önerilmiştir. 
 
PANDEMİ ek ödeme için izlem şartının sonlandırılması, aile hekimlerine yönelik ayrımın sona ermesi gerektiği, sahanın yaşananlardan son derece rahatsız olduğu ifade edilerek , aile hekimlerine üvey evlat yaklaşımından vazgeçilmesi,  pandemi ödemesinin koşulsuz şekilde yapılması gerektiği anlatılmıştır. 
 
Detaylı görüşme daha sonra yapılacak olmakla birlikte; kronik hastalık taramalarında planlanan ek ödemenin bir "pozitif performans" olacağı, izlem oranlarında hedeflenen rakamlara ulaşılamaması durumunda bir kesintisinin söz konusu olmadığı ifade edilmiştir. 
 
Son on yılda yaşanan kayıplar ve gelir erimesi ile ilgili ayrıca bir görüşme yapılacağı sözü alınarak ,
salgından en kısa sürede kurtulmak temennileri ve karşılıklı iyi niyet ifadeleri ile görüşme sonlandırılmıştır. 
 
Her iki Bakan Yardımcımızın da, Federasyonumuzun ve sahanın görüş, katkı ve  önerilerini dikkate almalarını ümit ediyor , kendilerine teşekkür ediyoruz.
 
AHEF YÖNETİM KURULU

Doküman Listesi

Dosya Adı Boyut Oluşturma Tarihi Dosya Türü
1. AHEF AŞI SUNU 438,53 KB 12.01.2021 20:38:56 .pptx
PAYLAŞ: