Yasımız

Son yıllarda sayı ve biçim olarak tehlikeli boyutlara varan hekime yönelik şiddet bu kez de Adana da yine tüm vahşiliği ile vuku buldu. Adana Narlıca Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimi olarak çalışan Dr. Cengiz ÜNAL akşam saatlerinde iş çıkışı kimler tarafından yapıldığı belli olmayan hunharca bir saldiri sonucu hayatını kaybetti. Geçtiğimiz aylar da AHEF olarak bu olaylara sürekli dikkat çekmiştik. Artarak süregelen "Hekim'e şiddet" olaylarının artık bir daha gerçekleşmemesi dileğimizle, Devletimizin tüm yetkili organlarını ve bütün Sivil Toplum Örgütlerini bu konuda üzerlerine düşen görevlerini en iyi biçimde yapmaları ve sağlık çalışanlarına şiddet yasasını bir an önce çıkarmaları için göreve davet ediyoruz, demiştik.


Ancak geldiğimiz noktada bugünle geçmiş arasındaki fark şu ki; Hekim saygınlığının azaltılmasına yönelik sistemik uygulamalar ve açıklamalar sonucunda artan şiddet, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının meslek yaşamını ve günlük uygulamalarını artık sıklıkla tehdit eder hale gelmiştir.

Bu üzücü olayların bir kez daha gösterdiği gibi; Hekimler ve sağlık personelleri yaşanan sorunların sorumlusu olarak gösterilip, hedef tahtası haline getirilmesi, mesleki uygularımızı ve onurumuzu zedeleyici tutum ve söylemler sebebiyle hekime yönelik şiddet olayları kontrol edilemez bir hal almıştır. Bu nedenledir ki sorumluluk sahibi kişiler bulundukları mevkilerin sorumluluğunu yerine getirmek ve sağlık alanının ciddiyetine yakışır önlemleri hızla almak durumundadır. Bu vahşice gerçekleşen olayların sorumluları şiddet yasasını yıllardır çıkartmayan sizlersiniz. Sağlık Bakanımız başta olmak üzere tüm yöneticiler, idareciler ve sağlık politika yapıcıları, her bir meslektaşımızın can ve çalışma güvenliğinden sorumlu olduklarının, kaybedilen her bir canın vebalinin sizlerde olduğunun farkına artık varmalıdır.

Sağlık çalışanlarını şiddetten koruyacak olan kimdir? 
Hala sağlık çalışanlarına şiddet yasasını çıkarmayan politikaları mı? 
Yoksa bu zamana kadar söylemden öte bir şey yapmayan Sağlık Bakanlığı mı? 

Sağlık çalışanlarına bu bakış açısının hüküm sürdüğü ülkede, şiddete çözüm üretmek bir yana ilgili bakanlığın sadece adında var olan “sağlık çalışanları” sözcüğüne bile tahammülü kalmamıştır.

Meclisiyle, Hükümetiyle, Bakanlığıyla, Yargısıyla, içinde bulunduğumuz bu sistemin sağlık çalışanlarını koru(ya)mayacağı açık ve nettir. 

Akıl ve vicdan sahibi hiçbir kimsenin kabul edemeyeceği bu saldırı artık toplumsal şiddetin de boyutunu aşmıştır. Artık şiddete karşı çıkar gibi yapmayın. Artık gereğini yapın..!

                                                 AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: