2 ay 68 gündür !!!

KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ: 2 AY 68 GÜNDÜR!

                
Kahramanmaraş Valiliği’nin cumartesi ASM nöbetleri için yaptığı soruşturmada ki “Hukuksuz Uygulama” için Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli şu açıklamayı yaptı;

Aile Hekimliği Çalışanlarının “Aile Hekimliği Sistemine” sahip çıkmaları ve sistemi bitirecek uygulamalara karşı çıkması nedeni ile üzerlerine kurulan baskı son hız devam etmektedir.

Aile hekimlerini yıldırmak amacı ile cezalar verilmektedir. Bu soruşturmalar yapılırken tüm hukuki değerler ve kurallar çiğnenmektedir. Bu amaçla yargıdan döneceği bilinmesine rağmen cezalar verilmektedir. Bu cezalar verilirken her türlü mevzuatın çiğnenmesine alışık olan Aile Hekimleri, Türkiye tarihinde ilk olarak (muhtemelen dünya tarihinde ilktir) bir aydaki gün sayısının 34’ e çıkarıldığını gördüler.

Bilindiği üzere aile hekimliği mevzuatına göre bir aile hekimi veya aile sağlığı çalışanına cezai işlem başlatılabilmesi için tutanak tutulduğu tarihten itibaren 2 ay içinde Valilik oluru alınıp soruşturmanın başlatılması gerekmektedir.

Kahramanmaraş Valiliği aile hekimi Dr. H. E. tarafından, vali yardımcısı tarafından verilen ceza puanı itiraz başvurusuna şu cevabı verdi :”…02/05/2015 tarihinde cumartesi nöbetinde yerinde olmadığınıza dair inceleme yapılması amacıyla 09/07/2015 tarihinde olur alındığından ve ihtar puanınız 01/12/2015 tarihinde onaylandığından itirazınızda belirttiğiniz zaman aşımı söz konusu değildir...”

Valilik kendi yazısında da açıkça işlem tarihlerini kabul etmektedir. Zaman aşımı olduğunu kendi yazısında yazdığı cümle ile kabul etmesine rağmen, aile hekimi ceza alsın diye zaman aşımı süresini 68 güne çıkardı. Yani 1 ay 34 gündür dedi!

 Yaşanan durum trajikomiktir.

Aile hekimlerini cezalandırmak için yapılan mevzuatın ne kadar hatalı olduğu aşikardır. Mevzuata göre cezalandırma işlemlerinde yetkili ceza makamı olarak Vali Yardımcılığı itiraz mercii olarak da Valilik Makamı gösterilmektedir.   
       
Bu kadar yüksek direncin olduğu, binlerce dosyanın olduğu bir durum söz konusudur. Valilik personel yapısı bu işgücünü kaldırması imkansızdır. Bu nedenle cezalandırma ile ilgili tüm işlemler doğrudan Halk Sağlığı Müdürlüklerine gönderilmektedir.
Fiiliyatta cezalandırma metinleri ile cezalandırma metinlerini yazan kişiler aynıdır: Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları.

 Buradan Bakanlık yetkililerine seslenmek istiyorum “ aile hekimlerini cezalandırmak bu kadar mı önemli?
.
 Aile hekimliği başlamadan önce “sarı zarf” dahi görmeyen bu çalışanlar aile hekimliğine geçince birden bire “ sistem düşman mı ? “oldu.

 Dr. Tiyekli, bu verilen cezalar elbette yargıdan dönecektir, ama bu durumlara sebep olanlar bu hukuki şaheserleri ile anılacaktır.dedi.
 
 
 

PAYLAŞ: