Veremde de Aile Hekimleri Sayesinde Tedaviniz Emin Elllerde

Veremde de Aile Hekimleri Sayesinde Tedaviniz Emin Elllerde
Verem hastalığı ;ülkemizde, son zamanlarda olgu saptama ve tedavi başarı oranının yüksek olması nedeniyle azalmış olsa da hava yoluyla bulaşması ve bu sebepten bulaşıcılığının yüksek olması,başta akciğer olmak üzere tüm organlarda görülebilen ve bu nedenle gözardı edilmemesi gereken bir hastalıktır.
Geçmeyen öksürük,ateş,gece terlemesi,halsizlik,iştahsızlık,kilo kaybı hastalığın yaygın semptomlarıdır.
Tedavilerini düzenli olarak sürdüren hastaların tamamen iyileşebileceği; günümüzde doğrudan gözetimli tedaviyle hastaların ilaç takiplerinin düzenli olup olmadığının takibi Aile Hekimliği ,verem savaş dispanserleri ve hastanelerde ücretsiz yapılmaktadır.
Verem hastalığı, kişi tabanlı sistem olan Aile hekimliği'nde takip edilebilinir,ancak bölge tabanlı sistemle yeterli takip edilemez ve hastalık topluma yayılır. DGT( doğrudan gözetimli tedavi ancak aile hekiminin bireysel yaklaşımıyla başarı sağlar,bölgesel anlayışla başarısız olur.
Ülkemizde Aile Hekimliği'ne geçişten sonra düzenli aşılama,aşı takiplerinin düzenli bir şekilde Aile Hekimliğinde yapılması,Aile Sağlığı Elemanlarının düzenli kontrolleri sayesinde verem vakalarında düşüşler sağlanmıştır.
Önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık olan verem hastalığının halka anlatılabilmesi, bilgilendirilmesi ve hastalık oranının belirlenebilmesi için ocak ayının ilk haftası ''Veremle savaş haftası'' olarak Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir.

PAYLAŞ: