Nöbeti çözecek formül

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hakan Uzun, Sağlık Bakanlığı tarafından alınacak önlemler sayesinde aile hekimlerinin hafta içi ve hafta sonu nöbet tutmalarına gerek kalmayacağını açıkladı.
 
Nöbete son verecek çözüm önerilerini  açıklayan Uzun, "Hastalar acil servise para ödememek için gidiyor. Bunun önüne geçmek için Aile Hekimliği'nde alınan 3 TL ilaç parası kaldırılmalı. Hastalar acilde tüm tetkik ve tahlilleri yaptırabiliyor. Aile Hekimleri öğlene kadar olan tahlil çalışmalarını 5'e kadar sürdürmeli. Aile Hekimliği sisteminde görüntüleme hizmeti de verilmeli. Böylece aile hekimlerinin nöbet tutmasına gerek kalmayacaktır" dedi.
 
EYLEMİ MEDYA İLE DUYURDUK SORUN YOK
 
Uzun iş bırakma eyleminde hastalar açısından çok fazla sıkıntı yaşanmadığını belirterek,  “Hastalarımızın yüzde 90’ı o gün eylem olduğunu bildiği için Aile Sağlığı Merkezleri’ne gelmedi. Bugün (pazartesi) baktığımız hastalar, ‘Biz eylem günü gelmedik, bugün geldik’ diyorlar.  Demek ki eylemimizi medya kanalı ile halkımıza iyi bir şekilde duyurmuşuz” dedi.
 
HASTALIKLARA ERKEN TANI KOYUYORUZ
 
Aile Hekimliği’nin Türkiye’deki sağlık hizmet sunumları arasında en iyi uygulama olduğunu belirten Uzun,  sistemde hastaların memnuniyet oranının yüzde 78 olduğunu söyledi.  Sağlık Bakanlığı’nın nöbet ve esnek çalışma uygulamalarına karşı olmalarının nedenlerini anlatan Uzun, “Aile Hekimleri sadece kayıtlı olan hastalarına hizmet vermeli. Trabzon’da 5 yıldır hastalarımı takip ediyorum. Geçtiğimiz günlerde bir hastam geldi. Hastamın zayıfladığını gördüm. Yaptığımız incelemelerde kanser olduğu anlaşıldı. Kanseri erken teşhis etmiş olduk. Aile hekiminin hastalarını sürekli görmesini ve koruyucu sağlık hizmeti vermesini sağlayan sistemi bozarsak hastalıklara erken tanı koyamayız ve koruyucu sağlık hizmeti sunamayız. Hafta sonu nöbet sistemi gelirse, cumartesi günü nöbet tutan aile hekimi, benim hastama bakacak ve onu sürekli takip etmediği için erken tanı şansını kaçıracağız. Yine Hafta içi 12.00. 20.00 arasında esnek çalışan aile hekiminin hastası ise sabah 08.00-12.00 arasında geldiği zaman aile hekimini bulamayacak ve hastalar mağdur olacak. Böyle olunca eski sağlık ocağı sistemine geri dönmüş oluyoruz” dedi.
 
GEREKSİZ TAHLİL  YAPILMAZ, GEREKSİZ İLAÇ YAZILMAZ
 
Mevcut sistemdeki aile hekimlerinin, hastalarının hastalıklarının yanı sıra aile yapısı ve sosyal yaşamı hakkında da bilgi sahibi olduklarının altını çizen Uzun, “Biz hastalarımız günde kaç ilaç içiyor, damında kaç ineği, kaç tavuğu var biliriz. Kayınvalidesi ile yaşayan bir hastamızın başı ağrıyorsa, genel muayenesinden sonra, ‘Kayınvaliden ile kavga mı ettin?’ diye de sorarız. Eğer yanıtı ‘evet’ ise, bir ağrı kesici vererek, tedavisini tamamlarız. Ancak aynı hasta aile hekimine gitmezse, hastane hastane dolaşır, gereksiz bir sürü tahlil yapıldıktan sonra, doktor tarafından yazılan bir çok antibiyotik ve ağrı kesici ile evine döner” diye konuştu.
 
İŞTE ACİL SERVİSE BAŞVURULARI DÜŞÜRMENİN YOLU
 
Türkiye’de bir yılda acil servislere 90 milyon hasta başvurusunun olduğunu belirten Uzun, “Hastalar neden acil servise başvuruyor. Acil servis ücretsiz olduğu için. Aile Hekimliği’nde muayene olunca ödenen 3 TL’lik ilaç katkı payı kaldırılırsa, ücret ödemek istemeyen hastalar gündüz aile hekimlerine başvuracaktır. Acil serviste tüm tahlil ve tetkiklerin yapılması da hastaların gelmesine neden oluyor. Aile hekimliği sisteminde öğlene kadar tahlil yapılıyor. Tahlillerin 08.00-17.00 arası yapılmasının sağlanması ve görüntüleme hizmetlerinin de verilmesiyle acile başvuruların azalacağını düşünüyorum. Tüm bunlar yapılırsa acil servislere başvurular azalacaktır. Birde vatandaşlarımızın sağlık okur yazarlığını artırmamız lazım. Ne zaman aile hekimine başvuracak, ne zaman acile gidecek, ne zaman 112 'i çağıracak bu konularda, Sağlık Bakanlığı ile Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak AHEF 'in yapacağı ortak projelerin, vatandaşımızın sağlık okur yazarlığını artıracağını ve acile olan lüzumsuz başvuruları azaltarak ,   aile hekimlerinin de mesai saati sonrasında ve hafta sonlarında nöbet tutmasına gerek kalmayacak” diye konuştu.
personelsaglik.com

PAYLAŞ: