Ailemiz yok mu?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)'nun düzenlediği AHEKON 2014 Kongresi tamamlandı. Kongre boyunca bir çok kurs ve bilimsel etkinlikler yapılırken, kongreye asıl damgasını vuran özellikle aile hekimlerinin sorunları oldu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun son bir kaç gündür gündeme getirdiği nöbet-esnek mesai uygulaması ise kongredeki konuşulan konuların başında geldi.

 

AHEKON'nun başarılı bir organizasyonla sona erdiğini ve katılımcılardan önemli derecede pozitif geri dönüş aldıklarını belirten AHEF Başkanı Dr.Murat Girginer aile hekimliğine ölçüsüz olarak eklenen iş yükünden şikayet etti.

 

Avrupa'daki aile hekimlerinin hem sorumlu oldukları alanlar hem de işyükleri açısından 4 kat fazla işyüküyle karşı karşya bulunduklarını belirten Dr.Girginer, son olarak gündeme getirilen nöbet-esnek mesainin ise aile hekimliğinin ruhuna tamamen aykırı bir durum olduğunu belirtti. Hem uluslararası anlaşmalara hem ILO sözleşmesine aykırı olan nöbet uygulamasını eleştiren Dr.Girginer aile hekimlerinin de bir ailesi olduğunu hatırlattı.

 

Dünya Bankasının Türkiye ile ilgili son açıkladığı raporda kronik hastalıklarda koruyucu sağlık anlamında yetersiz kalındığını hatırlatan Dr.Murat Girginer hipertansiyon, diabet gibi kronik hastalıklarda aile hekimlerine yönelik ilaç kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

 

Geçen hafta TBMM bütçe görüşmelerinde Meclis kapısında eylem yapan sağlık çalışanlarına yönelik Mehmet Müezzinoğlu'nun 'Bizim kapılarımız, her zaman açık; asla kapalı olmadı. Meclis önüne gelmek yerine Bakanlığın sıcak mekanlarında onları ağırlamak isteriz.' sözlerini hatırlatan DrçMurat Girginer, aile hekimleri olarak da Sağlık Bakanından görüşme talepleri olduğunu, bu talebe de olumlu geri dönüş beklediklerini söyledi.

 

Aile hekimlerinin son bir kaç yıldır 'sürekli mücadele' halinde olduğunu da belirten Dr.Girginer 'Aslında yapmamız gereken ve planladığımız bir çok projemiz var. Türki Cumhuriyetler Aile Birliğini kurmak istiyoruz. İtalyanlarla özellikle diabet konusunda projemiz var. Biz aile hekimlerinin eğitim ve araştırmaya katkılarına yönelik bir çok proje uygulamak istiyoruz ancak nöbet gibi, sözleşmeler gibi sğrekli gündemimizi meşgul eden günlemlerden vakit bulamıyoruz' diye konuştu.

medimagazin.com.tr

PAYLAŞ: