Yıllık İzinler İçin Dava Nasıl Açılacak ?

Değerli Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları,

Bilindiği üzere aile hekimlerinin izinleri ertesi sözleşme dönemine aktarılamıyordu. Gerekçe olarak da nöbet haklarına yönetmelik ile getirilen kısıtlama gösteriliyordu.
Biz bu durumun hukuksuz olduğunu her fırsatta dile getirmiş idik. Anayasa Mahkemesi bizi haklı buldu. Hukuksuz durumun oluşmasına sebep olan yönetmeliğe dayanak olan kanun maddesini 11/9/2014 tarihli ve E:2014/82, K:2014/143 iptal etti.
Hukuksuzlukta ısrar eden Bakanlık, yeni yönetmeliğe geçici madde koyarak "güya" boşluğu doldurup sorunu çözdüğünü iddia etmektedir. Bakanlık her zaman ki gibi kendisini Anayasa Mahkemesinden bile yüksek görme tavrını devam ettirmektedir.
Bu sorunu çözmek ve mahkemeye taşımak şarttı.
Kahramanmaraş’ta bu olay yargıya taşındı. Hukuk aile hekimlerinin haklı olduğuna karar verdi.
Şimdi tüm Türkiye’de bu kararları almamız gerekiyor.

Yapılması Gerekenler:
1)         Öncelikle Mahkemeye taşınacak idari bir işlem olması gerekiyor elimizde. Bunun için il derneklerimiz öncülüğünde Tüm aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları Halk Sağlığı Müdürlüklerine “Geçmiş döneme ait izinleri kullanmak istediklerine “ dair bir dilekçe vermeleri gerekmektedir. Halk Sağlığı Müdürlükleri mevcut yönetmeliği sebep göstererek bu isteğe olumsuz cevap verecektir.
2)         Halk Sağlığı Müdürlüklerinin bu idari işlemine ilimizde bulunan idare mahkemelerinde (veya  ilimizin bağlı olduğu idari mahkemede) dava açılacaktır. Bu davaları AHEF Hukuk Bürosu aracılığı ile veya yerel imkanlar ile açabilirsiniz.
3)         Davaların ortalama sonlanma süresi 7 aydır. Yürütme Durdurma kararı almak kolay değildir. Mahkeme bu işlemin iptal edilmemesi durumunda “ Telafisi İmkansız zararların“ oluşacağına kanaat getirmelidir. Bu nedenle sağlam gerekçelerimiz yoksa Yürütmenin durdurulmasını istemek mantıklı değildir. Boş yere dava süreci uzayacaktır. Bu yüzden sağlam gerekçemiz yoksa yürütme durdurma istemeden davamızı açabiliriz.
4)         Unutmayalım ki yanlış açılan her dava idarenin elini güçlendirmektedir. Lütfen AHEF Hukuk Bürosunun görüşlerini takip edelim ve alınan tavsiye kararlarına uyalım.
Örgütlü ve disiplinli mücadelemizi tüm Türkiye çapında sürdürmeliyiz. Biz birlik oldukça en temel insani ve hukuki haklarımızı görmezden gelen Bakanlık geri adım atmak zorunda kalacaktır.

Dr. Lütfi TİYEKLİ
AHEF Genel Sekreteri
 

PAYLAŞ: