2. ULUSAL AŞI ÇALIŞTAYI 3. GÜN DERLEMELER
2.Ulusal Aşı Çalıştayı 3.Gününde sabah ki panelde 19-64 yaş risk gruplarında yapılan pnömokok aşısı konuşuldu. Bakanlık polisakkarid aşıyı ödemekte ancak aşı bulunmamakta,erişkinler için de konjuge pnömokok aşısının ödenmesi gerektiği belirtildi.Ayrıca aile hekimlerinin aşıyı önermesinin önemi vurgulandı.
Çocuklarda pnömokok aşısı 2009- 2011 yılları arasında konjuge aşı olarak uygulanmaktaydı.2011'den bu güne kadar ise 13'lü polisakkarid aşı uygulandığı anlatıldı. .Sürveyans çalışmaları devam etmektedir.Antibiyotik kullanımının aşılama oranlarının yüksek olmasına rağmen düşük olmadığı ve suriyeli göçmenlerin aşılama ve takiplerinin kayıt altına alınmasının önemli olduğu vurgulandı.Ayrıca serotip değişikliğinin takip edilmesi ve suş değişikliğinin araştırılması önerildi.Sürveyans çalışmalarının bakanlık tarafından uygulamada zor olduğu asıl önemli noktanın hekimlerin kayıtlarını ve bildirimlerini düzenli yapması gerektiği belirtildi.
Öğleden sonraki oturumda;erişkin aşılama sıkıntıları ve İnfluenza ile devam edildi.
Aşısızlığın oluşturduğu tahribat yok artık. Krızi fırsata dönüştürerek derneklerin klavuz güncellemesi yapmalarının gerekliliği vurgulandı. Bu konuda aile hekimleriyle iş birliği içerisinde olmanın önemi anlatıldı.
Yetişkin bağışıklanma programında mutlaka aşı kartı verilmesi gerektiği, bir çok paydaşların ( Aile hekimliği, dahiliye, kardiyoloji, halk sağlığı, diyanet ...v.s) olduğu,zor ve önemli bir programında erişkinlere aşı uygulaması olduğu dile getirildi.
Bağışıklanma dayanışma grubu ile iletişim halinde olarak aşı reddini söyleyen hekimlerle şikâyet edilmesi kararı alındı.
İnfluenza aşısı ile ilgili olarak ise özellikle rutin aşı dışında en yaygın ve en oturmuş aşı olduğu,multidispliner bir şekilde çalışmalara devam edilmesi önemli olduğu, kadın doğum, pediatri, geriatri ve aile hekimleri ile koordineli bir şekilde çalışılması gerekliliği ortaya çıktı. Gebe aşılandığı zaman bir taşla iki kuş vurulmuş olunacağı vurgulandı. Bunun dışında ikinci önemli sırada sağlık çalışanlarının aşılanmasının önemi dile getirildi.
Günümüzde infuluensa aşıları daha çok eczanelerde yapıldığından soğuk zincir şartlarının daha titiz incelenmesi gerekmektedir.