Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi Sempozyumu İstanbul'da Yapıldı

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİNİN ÖNLENMESİ SEMPOZYUMU

İSTANBUL'DA YAPILDI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin birlikte düzenlediği "Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi, Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğu" sempozyumunun açılış oturumu gerçekleştirildi. Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sempozyuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, WHO Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu katıldı.

Ayrıca sempozyuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı temsilcileri de katılarak çocukluk çağı obezitesindeki kurumlara düşen sorumluluklar anlatıldı.

Sempozyum davetlileri arasında yer alan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu adına sempozyuma, AHEF 2. Başkanı Dr. Sevilay Seval katıldı. AHEF 2. Başkanı Dr. Sevilay Seval sempozyumda yaptığı ikili görüşmelerde AHEF olarak "Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi" konusunda her türlü projeye destek olacaklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da yaptığı konuşmada, 2013 yılında 8,3 olan obezite oranının 9,9'a yükseldiğini belirterek, "Bu da hızın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda fazla kilo oranı ise 2013'te yüzde 14,2 iken 2016'da bu rakam 14,6'ya çıkmış bulunuyor. Çocuklarımızın yüzde 74'ü kilo olarak normal gözükmekte, buna karşı yüzde 1,5 da kilosu düşük çocuğumuz var." dedi.

Obezite rakamları hızla artıyor

İnsan sağlığını etkileyen faktörleri sıralayan Demircan, genetik, çevre, beslenme, yaşam tarzı ve hareket-hareketsizlik konularının sağlıkta önemli belirleyici rol oynadığını anlattı.

Demircan, "Kötü beslenme, özellikle fast food, aynı zamanda sanayi ürünü besinlerin bizi ve çocuklarımızı tehdit etmekte olduğunu görmek zorundayız. Bu konuda da özellikle karbonhidrat ve nişasta bazlı beslenmenin bu işte önemli bir sorumluluk üstlendiği kanaatindeyim." ifadesini kullandı.

Obezite ve sağlıksız beslenmeye karşı kurumların ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Demircan, "Mesele basit bir mesele değil, yüzde 10'ları hızla geçer gibi görünüyor. Etkili tedbirler alırsak, mücadelemizi tavizsiz olarak sürdürürsek inşallah gelecekte çocuklarımızı bu tehlikeden kurtarmış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Demircan, obeziteye karşı hareketin önemli olduğunu söyledi.

Akıllı telefon ve cihazların da sağlığı olumsuz etkilediğini aktaran Demircan, şunları kaydetti:

"Bu kuşak hızlı bir değişime sahip oldu ama şimdi yenidoğan çocuk daha bir yaşında o telefonun üzerinde parmağı ile resmi büyütmeye çalışıyor. Onlar çok daha farklı bir dünyaya geliyorlar. Bu farklı dünya onların üzerinde etkili oluyor, onların hareketlerini sınırlamaya başladı. Bununla ilgili de tedbir almalıyız. Bu konuda bilim adamlarının bize yol göstereceğine inanıyorum."

 

PAYLAŞ: