''Organ Bağışı Haftası''
ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
Organ bağışı, bir kişinin organlarının bir kısmının veya tamamının, ya da bir dokusunun, hayatta iken ya da beyin ölümünün ardından ihtiyaç duyulan ve organ nakli olmadan hayati tehlikesinin sonlanması mümkün olmayan başka kişilere naklinin onaylanmasıdır. Amaç hastalığı ya da çeşitli sebeplerle zarar gören ve veya işlevini kaybetmiş dokunun ya da organın nakledilerek fonksiyonel olmasını sağlamaktır. Hayat kurtarmak amacıyla sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.
Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas organ nakline; gözün saydam tabakası olan kornea, kan hücreleri, kemik iliği ve pankreasın adacık hücreleri de doku nakline örnek olarak verilebilir.
Organ bağışını etkileyen en önemli faktör bilgi eksikliği ve yanlış inanışlardır. Daha önceden organ nakli yaptıracağını bildiren ya da organ nakil kartı alan biri ölmeden organlarının alınacağı söylentisi çok yanlıştır.
Organ ve doku nakli şartları bilimsel olarak belirlenmiştir. Kişilerin hür iradesi ile önceden aldıkları organ nakil kartları ya da beyin ölümü gerçekleştikten sonra yakınları tarafından alınacak onay ile bağış yapılabilir. Organ nakilleri ancak bu konuda donanıma sahip yetkili hastanelerde yapılabilir.
Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl ‘3-9 Kasım’ tarihleri arsında ‘Organ Nakli Haftası’ düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Hayatın içinde kimin ne zaman organ yetmezliği ile karşılaşacağı ve ne zaman organ nakline ihtiyaç duyacağı bilinemez. Sağlıkta farkındalık önemlidir ve bu konularda yapılan etkinlikler doğru bilgilendirme yapmayı amaçlamaktadır.
Organ bağış kartı Nasıl alınır?
Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanız yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için hastanelerin organ bağış ünitelerine başvurabilirsiniz. Ayrıca Sağlık Bakanlığına ait organ ve doku nakli bölge koordinatörlüklerine de başvurulabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir. Bu konuda ailenizi de bilgilendirmek daha sonradan çıkacak karışıklıkları önlemek açısından faydalı olacaktır. Dilediğiniz zaman organ bağış ünitesi olan bir hastaneye başvurup organ bağış kartınızı iptal ettirebilirsiniz.