AHEF SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI GÖRÜŞMESİ

  • Görüntüleme: 3371
  • 15 Aralık 2020
  • .

AHEF yönetim kurulu üyeleri olarak 15.12.2020 tarihinde Bakan Yardımcısı sayın Prof. Dr. Emine ALP MEŞE ile makamında görüşme yaptık. Görüşmeye AHEF adına Başkan Dr. Özlem SEZEN ve 2. Başkan Dr. Hacı Yusuf ERYAZĞAN katıldılar. Toplantıya Bakan yardımcımız yanısıra Halk sağlığı genel müdür yardımcısı Uz.Dr. Muhammet Çömçe, Avukat Halil ŞEN, Aile Hekimliği Daire Başkanı Uz. Dr. Ayşe ÇUHADAR BULUT da katıldı.  Yapılan görüşmede il derneklerimizin federasyonumuza ilettiği konular ana başlıkları ile görüşüldü. 
 
Öncelikle görüşülen konular;
ASÇ eksiği ve kamu dışı ASÇ alınması ve her 3 birime bir ASÇ desteği sağlanması 
Covid-19 tanısı alan ya da izolasyonda olan çalışanların istirahat raporu konusunda yaşanan sorunlar 
 
KKE desteğinin ihtiyaca yönelik, kaliteli ve devamlı desteğinin sağlanması 
Aİle hekimliğinin güçlendirilmesi ve randevulu sitemin bakanlık tarafından da desteklenmesi 
Pandemi dönemi ile artan virüs yükünün azaltılması için esnek çalışma sistemine geçiş
Raporlu ilaçların reçetesiz eczaneden temininin devam etmesi ve biten raporların sürelerinin uzatılması 
Ehliyet, yivsiz tüfek, lisans yenileme gibi sağlık raporlarının ertelenmesi talep edildi 
Cari gider ödeneklerinin zamanın ihtiyaçlarına uygun şekilde arttırılması
gibi ana konular ve sahada yaşanan sorunlar dile  getirildi. 
 
Özellikle hiç bir görevini aksatmayan aile hekimliği çalışanlarının motivasyona ihtiyacı olduğu iletildi. Özellikli izlemlerin amaca uygun olmadığı, bu görevin özel eğitim almış çağrı Merkezi çalışanları tarafından da yapılabileceği ifade edildi. Yapılan ek ödemenin adaletsizliği örnekleri ile vurgulandı. Şarta bağlı olmadan tüm sağlık çalışanlarına olduğu gibi aile hekimliği çalışanlarına  de ödenek yapılması gerektiği vurgulandı. 
 
Pandemi döneminde aile hekimliğine verilen okul çağı aşılamalarında süre kısıtlamasının kaldırılması ve Pandemi sonrası tekrar TSM ler tarafından yapılması konusunda bilgi verildi. 
Covid-19 un meslek hastalığı sayılması ve görevi başında vefat eden tümsağlık çalışanlarına şehitlik statüsü sağlanması, eş ve çocuklarının bu imkanlardan yararlanabilmesinin kanunlaştırılmasının önemi vurgulandı. 
 
Bakan yardımcımız  Birinci basamağı çok önemsedikleri ve desteklemek için çalışmalar yapıldığı yapıldığını ifade etti. 
Covid aşılaması hakkında yaşanan bilgi kirliliğinin düzeltilmesi, halkın ve sağlık çalışanlarının bu konuda bilgilendirilmesinin önemi görüşüldü. 
 
Aşılamalar için tam bir plan olmadığı ve bu konuda çalışmalar yapıldığı bilgisi alındı. Sahadan alınan öneriler iletildi. Özellikle hızlı aşılama için çoklu merkezlerde aşılama yapılmasının önemi anlatıldı. Bu konuda planlama için Bilim kurulu ve AHEF ile birlikte tekrar bir görüşme yapılması konusunda mutabık kalındı. 
 
Bakanlığımız ve AHEF’in daha sık iletişim halinde olmasına politikaların oluşumuna katkı sunmasının gerekliliği ve önemi konusunda mutabık kalındı. Sahada uygulanabilir kararlar alınması için görüşmelerin devamlılığının önemi vurgulandı. 
 
Yaklaşık 1,5 saat süren görüşme sonrası il derneklerimizden gelen önerilerle düzenlediğimiz dosyamız teslim edildi. Nazik daveti ve ilgisi için Sağlık Bakan yardımcımız Prof. Dr. Emine ALP MEŞE ye teşekkür ederiz.

 

Doküman Listesi

Dosya Adı Boyut Oluşturma Tarihi Dosya Türü
1. AHEF SAGLIK BAKANLIĞI SORUNLAR VE AŞILAMA İLGİLİ RAPORU İLE ÖNERİLER 129,15 KB 15.12.2020 18:58:00 .pdf
PAYLAŞ: