AHEF İL DERNEKLERİ SAGLIK BAKANLIGI ONLİNE TOPLANTI -1
- Görüntüleme:
2822
-
19 Ocak 2021
-
.
Değerli aile hekimleri
18.01.2020 tarihinde Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nin daveti ile Zoom toplantılarının ilki yapıldı. Toplantıya illerin plaka sırası ile ilk 27 ilin dernek yönetim kurulu temsilcisi, il Halksağlığı yöneticilerinden bir temsilci ve AHEF Yönetim kurulunu temsilen Başkan Dr. Özlem Sezen katıldı.
Sağlık Bakanlığı yöneticileri
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç Dr. Fatih Kara
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Muhammet Çömçe
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mahir Ülgü
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünden temsilci hekimler
Aşı ile önlenebilir hastalıklar dairesi başkanı Dr. Sertaç Polat da toplantıya katıldılar.
Bakan Yardımcımız Sayın Emine Alp Meşe tarafından özellikle Pandemi döneminde büyük özveri ile çalışan bizlere teşekkür ederek başlayan ve aile hekimliğinin önemine dikkat çeken açılış konuşması ardından sunumlara geçildi. Öncelikle Aşı ile önlenebilir Hastalıklar daire Başkanı Sertaç Polat tarafından şu an uygulaması bulunan Covid aşısı özellikleri ve uygulama şekli hakkında bilgi verildi. AŞILA sistemi kullanım, randevu alınması ve teknik konularda bilgiler Sağlık bilgi Sistemleri genel müdürü Mahir Ülgü tarafından verildi. Aşı planlaması, illerde aşı dağıtımı ve aşı uygulama öncelik sıralaması ile ilgili Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatiha Kara tarafından bilgi verildi. Özellikle aşılamanın kademeli olacağı, yığılın olmaması için planlamalar yapıldığı, aşıların talebe uygun şekilde il sağlık müdürlükleri tarafından dağıtılacağı bilgisi verildi.
Toplantıya katılan tüm dernek başkanları chat üzerinden sorularını ilettiler. Ortak sorunların olduğu ve pek çok konunun uygulayıcı olacak bizler tarafından ilgiyle gündeme getirildiği toplantıda konuların bir kısmı toplantı esnasında cevaplandı.
Bakan yardımcımız Çok sorulan soruların toparlanarak Webde de bir başlık altında cevaplanacağını ifade etti. Ayrıca illerde yaşanan akut sorunların konuşulabileceği ve iletişimin hızlı sağlanacağı bir whatsapp grubunun da kurulacağı ifade edildi. Federasyonumuzla sürekli iletişim halinde olduğunu ve sorunlarımızdan haberdar olduğunu çözüme yönelik çalışmalar yapılacağını ifade etti. Toplantıda hazır bulunan halk Sağlığı başkanlarına il dernekleri ile iş birliği ve iletişimin önemli olduğunu illerde de benzer toplantılar planlanması önerisini iletti.
Sunumlar ve soru cevap kısmından sonra Bakan yardımcımız AHEF’i temsilen toplantıya katılan Başkan Dr. Özlem SEZEN'e söz verdi. Başkanımız toplantı için teşekkür ederek söze başladı. Yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini her zaman paylaşmaya devam edeceğimizi bu amaçla yapılan bu toplantıların çok önemli olduğunu ve illerde de iletişim sağlanmasının lokal sorunların çözümünde önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanlığı ile il dernekleri arasındaki iletişim açısından bir ilk olma özelliği taşıyan bu toplantıların devamı sahada yaşadığımız sorunların çözümü açısından çok önemli bir adımdır.
Federasyonumuz ve il dernekleri olarak daha iyi ve güçlü aile hekimliği için çalışmaya ve ülkemiz sağlıklı geleceğine katkı sunmaya devam edeceğiz.
AHEF YÖNETİM KURULU
EN SIK SORULAN SORULAR:
Aşı dağıtımı en sık sorulardandı. Aşamalı aşılama ile lojistik desteğin rahatlamış olacağı, talepler belirlenerek belki günlük belki haftalık aşı dağıtımı olacağı, randevu açıldığı kadar aşı sevki olacağı, özellikle ifade edildi. Acil ihtiyaçlarda birimler ellerindeki aşıyla birbirine destek olabilir dendi. Fazla stok yapmaya gerek olmadığı bir kaç kez ifade edildi. Aşıların müdürlükler tafından dağıtılacağı birkaç kez vurgulandı. Kesinlikle buzdolaplarında bir yığılım olmayacağı ve düzenli aşı dağıtımı yapılacağı da Halk Sağlığı Genel müdürümüz tarafından da ifade edildi.
Aşı esnasında kullanılacak sarf malzemesi enjektör, keskin atık kabı gibi müdürlükler tarafından temin edileceği ifade edildi.
Engelli,yatalak, huzur evi gibi asm ye gelemeyen kişilerin aşılamalarının TSM tarafından yapılacağı ve bu kişilerin Onamlarının da yazılı olarak alınacağı belirtildi.
Hepimizin en çok sorduğu Onam istemi; Vatandaşın randevu oluşturuken onam formu dolduracağı, sms doğrulama kodu ile onam alınacağı, ifade edildi. Hazırlanan dijital onam çalışması bu hafta sonlanması planlanıyor.
Aşılama mekezlerinin kurulmamasının nedeni; Avrupada alt yapı eksikliği olduğu, -70 derece gerektiren aşı kullanıldığı ifade edildi. Bakan yardımcımız Sağlık sitemimiz ve 1. Basamağımız çok kuvvetli ve bu sayede çok büyük başarılar elde ettik Pandemi döneminde de dedi. Bizlere çok teşekkür etti.
ASÇ eksikliği ne olacak; aşıların 1. Basamak ağırlıklı yapılması bu eksiği dışarıdan istihdamla sağlamak ve maliye bakanlığına kabül ettirmek için bize fırsat tanıyacak dendi.
Aşıla uygulamasına neden gerek duyuldu, AHBS sistemlerine entegre edilemez mi? Hekim ya da ASÇ kişisel telefonuna program yüklemek istemiyor. Kişisel telefonun kullanımı bir zorunluluk da olmamalı vb En sık sorulardan biriydi. Hastane, özel hastahane, muayenehane.. gibi çok sayıda farklı yerden en kolay ve hızlı sistem oluşturmanın yolu bu idi, herkeste cep tel var, internet paketi bile kullanmıyor, 17 farklı aile hekimliği programı var, çabuk sonuç alınabilmesi adına planlandı dendi.
Aşıla sistemine tek ASÇ tanımlanabildiği, birime vekalet eden ASÇ’nin tanımlanamadığı da çok söylenen konulardandı. Aşıla uygulaması internet hızından bant yoğunluğundan bazen sıkıntı olabiliyor ama sistem devam ediyor ve sorunlar hızla düzeltilip kontrol ediliyor dendi.
Cari kayıplar soru olarak iletildi. KKE desteği istediğimiz en çok yazılan konulardandı.
MHRSnin bize bırakılması özellikle aile Hekimlerinin kendi aşılama saatlerini planlaması en sık öneriler arasındaydı.
Aile hekimlerinin MHRS oluşturması ve sadece aşı için randevu saatlerini planlaması önemli. Aşı yapılan saatlerde diğer işlemler yapılmamalı talebi de çok fazla idi. Bu konuda çalışma yapılacağı ifade edildi genel müdürümüz tarafından. MHRS oluşturmayan hekimler de bu dönemi fırsat olarak değerlendirerek randevulu muayene sistemini oluşturabilir.
Dernekler ve İl halk sağlığı başkanlıkları arasında iletişim kesintisiz olmalı ve artmalı, dernek yönetimleri ile düzenli toplantılar yapılmalı önerisi bakan yardımcımız tarafından ifade edildi.
Bilim kurulunda neden AHEF olmadığı sorusunu Bakan yardımcımız hiçbir STK’nın bilim kurulunda olmadığı ve zaten federasyon yönetim kurulu ile idari ve genel konularda iletişim halindeyiz diyerek cevapladı.