BİR GECE ANSIZIN….

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak 10 aylık görev süremizde hekimlik sanatını icra etmeye çalışan arkadaşlarımızın haklarını tüm platformlarda korumaya çalıştığımız kamuoyunun malumudur.

Hak edişleri TÜİK tarafından belirlenen(!) enflasyon oranında artan aile hekimi arkadaşlarımız zaten satın alma gücü açısından tüm zamanların en kötü dönemindeydi. Üzerine katsayı değişikliği yapılmaksızın yeni birimlerin açılması, gider ödemelerinin bir gecede yarısının kesilerek geri ödeme için bazı şartların öne sürülmesi, her geçen gün gezici sağlık hizmeti verilen nüfusun azaltılması, sosyoekonomik gelişmişlik tazminatının azaltılması gibi nedenlerle fiili olarak her geçen gün aile hekimlerinin özlük hakları özenle törpülendi. Uluslararası sağlıkta gelişmişlik ölçütlerinin kendisi ile ilgili kısmında ülkemizi OECD ortalamasının çok üzerine, üstelik OECD ortalamasının yarısından az hekim sayısı ile başarmanın mükafatı bakanlık tarafından bu şekilde verildi aile hekimi arkadaşlarımıza.

14 Mart Tıp Bayramı’nda 1. ağızdan temel ücretlerimizde yapılacak, hazırlıkları tamamlanmış olan iyileştirmenin müjdesi verildi. 5 aydan fazla bir süre geçtikten sonra hazırlıkları tamam olan iyileştirme(!) 25 Ağustos sabah saat 04:00 sularında bir yönetmelik ile yayınlandı.

Bir süredir haklarını aramak için mücadele eden, anayasal haklarını kullanan aile hekimleri için uygun görülen ek ödemenin bir kısmı için “uslu çocuk olma” şartı getirildi. Zaten Anayasa Mahkemesi tarafından uygunsuz bulunan cezai hükümler esas alındı. Ceza almayan aile hekimleri ek ödeme alabilecek artık. Şöyle örneklendirelim; aile sağlığı merkezine astığı afişin boyutu uygun olmayan bir hekime il sağlık müdürlüğü isterse önce ceza verip sonra ek ödeme almasını engelleyebilecek.

Ek ödemenin ikinci kısmı ise ikinci ve üçüncü basamakta yıllardır şikayet edilen performans şartına bağlandı. Yani Sağlık Bakanlığı aslında performansı kaldırmamış, yerini değiştirmiş. Bir hekimin bu ek ödemeyi tam alabilmesi için 6 dakika 19 saniyede bir hasta bakması gerekiyor. Aralıksız, bütün ay…

Yani gençliğini mesleğine adamış bir hekime verilecek üç kuruş 40 tane şarta bağlandı yine. ‘KOCA’ Bakanlık “Aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız koşulsuz destek ve teşviki hak etti” diyemedi, gece yarısından sonra ansızın “Ben yaptım oldu" dedi.

 

SAYGILARIMIZLA

AHEF YÖNETİM KURULU


PAYLAŞ: