AHEF CORONA VİRÜS KAMUOYU DUYURUSU

  • Görüntüleme: 6140
  • 03 Mart 2020
  • .

                                            KAMUOYU BİLGİLENDİRME
Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, 02.03.2020 tarihinde basın aracılığı ile halkımıza covid-19(yeni koronavirus) ile ilgili alınan kararları ve son gelişmeleri açıklamıştır. 
Sayın Bakanımız açıklamasında; " "Bugün bununla ilgili bir kararı yayımlayacağız. Son 14 günü, özellikle bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanları, aile hekimlerine veya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde süreci 14 güne tamamlamak üzere izinli saymayı bugün kararlaştırdık.(yani rapor verilecek) Bu yazı, bugün aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmiş olacak." İfadelerini kullanmıştır.  Adres olarak aile hekimlerinden pasaportla rapor almayı göstermesinin bir yanlış anlaşılma olduğunu ümit ediyoruz. 
Aile sağlığı merkezleri , rapor merkezi olmadığı gibi, pasaport istirahat kararı verebileceğimiz bir kriter değildir. Bebek, çocuk, gebe izlemleri yapan kronik hastalığı olan yaşlılar gibi riskli nüfusun sık geldiği merkezler olan Aile Sağlığı Merkezleri'ne yapılan bu yönlendirmenin önlem olarak tekrar düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hiç bir araştırma kiti ve önlem kiti bulunmaksızın hem hasta hem sağlık personeli ile olası vakaları karşılaştırmak hastalığı önlemekten ziyade yayılmasına neden olma riski taşımaktadır. 
Riskli bölgelerden Ülkemize giriş yapan kişilere, Pasaport kontrol ve rapor noktası olarak sağlık kurumlarının gösterilmesi olası riskleri artıracak ve virüsün sağlıklı bireylere bulaşma sıklığında artışa neden olacaktır. 
Sağlık Bakanlığı tarafından acilen kamuoyu bilgilendirmesi yapılarak, Pasaportla sağlık kurumlarına başvuru ifadesi düzeltilmesi, yerine ‘’kişilerin  yurt dışından dönüşlerinde kurumlarına pasaportlarının bir örneği ve dilekçe ile başvurmaları halinde idari  izinli sayılacakları  ‘’ yönünde bir bilgilendirme yapılması hayati öneme sahiptir. 
Alınması gereken tedbirlerin ve başvuru merkezlerinin öncelikli yeri; olası vaka tespiti için numune alımlarının yapılabildiği, alınan örneklerin hızlı şekilde transferini gerçekleştirebilecek 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşları olmalıdır. 
Saygılarımızla. 
                                                        AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU
 

Doküman Listesi

Dosya Adı Boyut Oluşturma Tarihi Dosya Türü
1. AHEF CORONA VİRÜS KAMUOYU DUYURUSU 192,37 KB 3.03.2020 15:09:15 .docx
PAYLAŞ: