ASM'de iş sağlığı
DUYURU
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe girmişti. Özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Yürürlük tarihlerini gösteren 38. maddesinin 1. fıkrasının a) bendinde, aynı kanunun 6. ve 7. maddelerinde belirtilen, mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları kapsayacak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverenin, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelini görevlendirmesi, bu niteliklere sahip personel bulunmaması durumunda ise bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet satın alma yoluyla temin edebileceği belirtilmektedir. Ayrıca 6. ve 7. maddelerin yürürlük tarihleri Kamu Kurumları ile 50 'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 1.7.2016, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 1.1.2014 tarihleridir. Burada özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinin Kamu Kurumu olup olmadığı konusunda tereddütlerin olması dolayısıyla AHEF olarak hem Sağlık Bakanlığına hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı başvurularımızı göndermiştik. Resmi yazılarımıza henüz cevap gelmemiş olmakla beraber konuyu şu şekilde değerlendirebiliriz.
1. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalıştırılan personel açısından,
a- Hizmet alımı ile personel çalıştırılıyorsa: Mutlaka hizmet alım sözleşmesinin yapılması ve sözleşmeye "6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu" nun hükümlerinin hizmet veren firma tarafından karşılanması gerektiğinin eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca hizmet alınan firmaya resmi yazı yazılarak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 4. ve 6. maddelerine istinaden Aile Sağlığı Merkezinde firmanıza bağlı olarak çalışan elemanlarınızın risk analizi, acil eylem planlarının ve personel eğitimlerinin tarafınızca yapılması, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanız veya Ortak Sağlık ve Güvenlik biriminden hizmet satın almanız gerektiğinden, bununla ilgili yapılan risk analizi, eylem planı, hizmet alım sözleşmelerinin ve personel eğitimi yapıldığına dair evrakların bir örneğinin tarafınıza gönderilmesi istenmelidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerinin yerine getirilmemesi durumunda doğabilecek olan herhangi bir cezai işlemden sorumluluğunuzun bulunmadığını da ilgili firmaya bildirmelisiniz.
b- ASM olarak personel çalıştırılıyorsa: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ilgili maddeleri, çalıştırdığımız personelimizle sözleşme imzalayarak, bizim tarafımızca yerine getirilmesi gerekmektedir. Risk Analizimizi ve acil eylem planlarımızı yapmamız, personel eğitimlerimizi belgelendirmemiz gerekmektedir. Herhangi bir Ortak Sağlık ve Güvenlik
birimiyle veya iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanıyla, hizmet satın alma sözleşmesi ( İSG-KATİP üzerinden ) imzalanabilir. Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazdığımız resmi yazıların sonuçları gelene kadar, sözleşmeler aylık olarak yapılabilir.
2. Aile Sağlığı Merkezinde çalışan biz Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları açısından ise Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazdığımız resmi yazıların cevabının beklenmesi gerektiğini düşünülmektedir.
AHEF YÖNETİM KURULU