AHEF bakanımızla görüştü

Değerli Meslektaşlarımız,

Kararlı, esnek ve sonuç odaklı ve siyasetten arınmış aile hekimliği politikaları benimseniş AHEF Yönetim Kurulu olarak, bu gün yeni uygulama yönetmeliği taslak metni üzerinde görüş ve önerilerimizi, bunun yanında çekincelerimizi ve kırmızıçizgilerimizi iletmek adına 22.11.2002 tarihinde Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ’ı  ziyaret ettik.

Daha önce,Uygulama ve ödeme yönetmeliğinin mevcut halinin bir takım konularda değişiklikler ihtiva etmesi gerektiği noktasından yola çıkarak;Ankara da Eyüboğlu Otel de Hukuk Mevzuat Komisyonu toplantısı yapılmış ve uygulama ve ödeme yönetmeliği taslak metni oluşturulmuştu. Sınıflandırma Sistemini ortadan kaldıracak puantaj uygulaması şekillenmişti. Daha sonrasın da ise il dernek başkanlarımız ile Ankara Gür Kent Otelde toplanmış ve ortak akıl ile bu metne son şeklini vermişler ve saha da çalışan Aile hekimleri olarak kendi mevzuatımızı kendimiz belirlemiş ve ortak akılla oluşturulan bu çalışmaya tüm dernek başkanlarımız imza atmışlardı.

Oluşturulan bu ortak metin daha sonrasında THSK Başkanlığına yazılı ve elektronik olarak sunulmuş ve kurumsal görüşmelerle gerekçeleri açıklanmıştı.

Daha sonrasın da yapıalan görüşmeler de ,bizim ortak akıl ile oluşturduğumuz bu metin ile THSK Başkanlığının oluşturduğu taslak metin arasında önemli noktalarda farklılıklar olduğunu görerek Sayın Bakandan randevu talep etmiştik. 2 gün önce talep ettiğimiz randevu, 22.11.2002 tarihinde kabul edildi. Toplantıya Sayın Bakanımızın dışında, HSK Başkanı Sayın Yrd. Dr. Mustafa Aksoy ve THSK Bşk. Yrd. Sayın Dr. Halil Ekinci ve Federasyonumuz adına Başkan Dr. Murat Girginer, 2.Başkan Dr. Akif Emre Eker ve Sayman ve Hukuk Mevzuat Komisyonu Koordinatörü Dr. H.Şenol Atakan katılmışlardır.

Öngörülerde bulunarak anı değil geleceği yaşamanın, kurumsal ilişkileri devam ettirmenin, kurumsallaşmanın ve komisyonlarıyla ekip çalışması yürütmenin faydalarını bu günkü görüşmelerde bir kez daha yaşadık. Bu anlamda bu sürece katkısı olan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Ortaya çıkan uygulama yönetmeliği ve puantaj sistemi ile gruplandırma yapılmasının taslak metin hali devam ettiğinden ve görüşmelerle değişikliklere uğradığından şu an için bu metni paylaşmayı çok doğru bulmuyoruz. Ancak metin olgulaştığında yine sizlerle paylaşılacaktır.

Bizler yaşadığımız süreçlerdeki tecrübelerimizden biliyoruz ki; Toplumların ve grupların istikrar içerisinde varlıklarını sürdürmelerinin ve geliştirmelerinin yolu, kurumların ve kurumlar arası ilişkilerin sağlam ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden geçer. AHEF de aile hekimlerinin ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması noktasında kurulmuş ve geldiğimiz nokta da ihtiyaç hâsıl olan konularda tüm azmi ve iradesi ile kendisinden beklenildiği şekilde çalışmaktadır.

Bir haftadır geceli gündüzlü hazırlandığımız ve özellikle hukuk mevzuat komisyonu ve Komisyon koordinatörü H.Şenol Atakan’ın yoğun emek harcayarak oluşturduğu rapor ve yukarıda belirtildiği şekilde beklentilerle girmiş olduğumuz toplantıda ana başlıkları ile;

Aile hekimi ve ilgili diğer tanımlar, Gezici sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi, TSM tanımı ve hizmet sunumu, Yerinde sağlık hizmetleri, Kimsesiz bebeklerin kayıt altına alınması, Şiddet nedeniyle kişinin kaydının silinmesi, Büyükşehirlerde misafir hasta uygulaması, İkamet değişikliği sonrasında aile hekiminin değiştirilmesi, Hastanelerde nöbet uygulaması, Yerinde otopsi hizmetleri, Yeni aile hekimleri birimlerinin açılması, TSM ler den ilave ASE görevlendirilmesi, ASM lerin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, ASM lerin teknik donanımı, Bilgi işlemlerde veri mahremiyeti ve ASM lerin işletilmesi konusunda değiştirilmek istenen düzenlemelere itiraz edilmiş ve Sayın Bakanın da uygun görüşleri ile tüm bu konularda bizi geriye götürebilecek ve sıkıntıya sokabilecek uygulama değişikliklerinin birçoğu, sahanın görüşleri doğrultusunda revize edilmiş ve az bir kısmı ise yeniden görüşülmek üzere anlaşılmıştır.

Saat  14.00 da başlayan toplantı saat 16.00 da bitmiş ve Sayın Bakanımızın isteği doğrultusunda nihayetlendirilmesi için THSK başkanlığına geçilmiştir.THSK Başkanlığında saat 16.30 da tüm daire başkanları, hukuk müşavirleri, kurum başkan yardımcılarının da katılımıyla başlayan toplantı saat 19.30 civarında önümüzdeki hafta kalan kısımlar yeniden görüşülmek üzere bitirilmiştir.Ayrıca mevcut taslak metinde yer almayan ama olmasını arzu ettiğimiz, uyuşmazlık komisyonu,sağlık raporlarının standardizasyonu,aşılarda bozulma durumunda uygulanacak usuller,Yeni doğan bebeklerin atanması,sağlık net uygulamasında karşılaşılan sorunlar,çalışma saatlerinin düzenlenmesi,tetkik ve tahlil işlemleri için hizmet alımı ve atamalar konusunda görüşlerimizi yenileyerek bu konular da önümüzdeki hafta ve takip eden hafta yeniden görüşülmesi karara bağlanmıştır.

Ayrıca Sayın Bakan taleplerimiz doğrultusunda; Randevulu sisteme geçiş  ve randevu sistemi ile çalışma konusunda görüşülmüş, kendisinin de desteklediği bu konuda mutabık kalınarak bunun ne şekilde olmasının uygun olacağı konusunda çalışılarak bir rapor hazırlanmasına kararına varılmıştır.

ASM nin değerlendirme kriterlerin de sınıflandırmaya esas, göz önüne alınmasını arzu ettiğimiz ve sınıflamayı ortadan kaldıracak bunun yanında kaliteyi artırmayı teşvik edecek ve bir madde yüzünden sınıf düşmeyi önleyecek puantaj uygulaması hakkında daha önce hazırladığımız değişiklik Sayın Bakan tarafından da uygun görülmüştür. THSK Başkanlığı ile daha önce konu üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Dün bu konu hakkında THSK Başkanlığının hazırladıkları tablo üzerinden detaylar görüşülmüştür. Ancak karşılıklı taleplerin tam olarak örtüşmemesi üzerine yeniden değerlendirilerek önümüzdeki hafta tekrar görüşülmesine karar verilmiştir.

Ödeme yönetmeliği ile ilgili olarak Sayın Bakan dan talep ettiğimiz birlikte çalışma ve sahadan gelen taleplerinde göz önüne alınması isteğimiz olumlu karşılanarak ileriki süreçle ödeme yönetmeliğinin de kurumsal olarak birlikte çalışılması yönünde bürokratlarına direktiflerini vermiş ve yapılan görüşmelerde bu durum karara bağlanmıştır.

Ayrıca bundan sonra uyum eğitimlerinde AHEF olarak katılımcılara Aile Hekimliğinde günlük pratikte karşılaşacakları sorunlar hakkında bilgi aktarmak ve ASM nin işleyişi hakkında bilgilendirmek amacıyla bir modül eklenecektir.

Kurumlaşma, düzenli, dengeli ve bütünlük arz eden bir form ve yapının oluşması demektir. Bir başka ifadeyle kurumlaşma; insan davranışlarında, düzenli, dengeli ve bütünleşmiş eylem kalıplarının oluşturulmasıdır. İşte Yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren oluşturmaya çalıştığımız yapı ve model budur. Bir kavram olarak kurum, önemli bir sosyal ihtiyacı karşılamaya yönelik, birbiriyle ilişkili, organize olmuş ve süreklilik arz eden değerler ve kurallardan oluşan bir bütün olarak tanımlanır. Tam da bu nokta da AHEF önemli bir ihtiyaca binaen, bir birleriyle ilişkili ve organize Aile Hekimleri ve il derneklerinin çabası ile kurulmuştur. Bir kez daha bu sürece katkı veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz. Ama aynı zaman da bir kurum, temsil ettiği topluluğun temel ihtiyaçlarını ve faaliyetlerini karşılayacak bir şekilde oluşturulmuş bir değerler ve normlar setidir. Tüm üyelerimizin bu değerler ve normlar çerçevesinde çalışması beklentimizdir.

‘’Değerlerini ve kurumlarını yaşatamayan ve sağlıklı işletemeyen toplumların, gelecekte başarılı olma şansı yoktur.

Saygılarımızla…

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: