Aile hekimliğinde yeni değişimler
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılacak düzenlemeyle kırsaldaki aile hekimlerinin daha az sayıda nüfustan sorumlu olacağını açıkladı. Akdağ, kırsalda görev yapan aile hekimleri için bir takım kolaylıklar getirilmesini öngören düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Aile hekimliğiyle ilgili bazı yeniliklerin hayata geçirileceğini, özellikle kırsalda “mobil” hizmete gidilen yerlerdeki aile hekimlerinin sorumlu olduğu kişi sayısının azaltılacağını bildiren Akdağ, bu hekimlerin maaşlarının daha fazla hastaya bakan şehirlerdeki meslektaşlarıyla aynı olacağını, gelirlerinin azalmayacağını belirtti.
Sağlık Bakanı Akdağ, “Ben bir aile hekimi olarak köylere çıkıyorsam, ortalama 3 bin-3 bin 500 vatandaş bana kayıtlı olmayacak, 2 bin vatandaş kayıtlı olacak. Çünkü yerimi terk ediyorum, zaman kaybım var. Ama kazanacağım para 3 bin 500 kişiden kazanılan parayla denk olacak” diye konuştu.
“Kırsal kesim tanımı neyi kapsıyor” sorusuna Akdağ şu yanıtı verdi:
“Mobil hizmete çıkma ihtiyacı duyulan yerler. Şehirlerde çalışanlar bulundukları yerde hizmet veriyor, ama belli bir köy nüfusu bağlanan aile hekimi bunun için belirli aralıklarla köye gitmek zorunda kalıyor. Bu bir zaman istiyor. Dolayısıyla köye gidiş geliş ihtiyacı olan yerlerdeki aile hekimlerine daha az kişiyi bağlayacağız ki rahat çalışabilsinler.”
MAAŞLARI DÜŞMEYECEK
Şehirlerdeki aile hekimlerinin ortalama 3 bin-3 bin 500 kişiden sorumlu olduğunu, kırsaldakilerin ise ortalama 2 bin kişiye bakacağını bildiren Akdağ, daha az kişiden sorumlu olacak bu aile hekimlerinin maaşlarında bir azalma olmayacağını vurguladı.
Akdağ, “Diyelim ki şehirde 3 bin 500 kişi için belirli bir para ödüyoruz. Köye hizmet götürüldüğü zaman 2 bin kişiyi bağladığımızda, 3 bin 500 kişi için verdiğimiz parayı yine vereceğiz. Daha kolay çalışacaklar, vatandaşa daha kolay ulaşacaklar” diye konuştu.
Uygulama dolayısıyla yeni aile hekimi istihdam edeceklerini de belirten Akdağ, “Bu bizim için 2 bin-2 bin 500 civarında yeni aile hekimi istihdamı gerektirecek. Sayı biraz artmaya başladığı için buna cesaret ediyoruz” şeklinde konuştu.
2005 YILINDA DÜZCE'DE BAŞLAMIŞTI
Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütülmesi amacıyla birinci basamak sağlık hizmetinin aile hekimliği şeklinde yapılandırılmasına karar verilmişti.
2004 yılının aralık ayında yürürlüğe giren 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun'a istinaden ilk uygulamaya 15 Eylül 2005'de Düzce ilinde başlandı.
Yaygınlaştırma çalışmalarıyla 2006 yılında 7, 2007 yılında 14, 2008 yılında 31, 2009 yılında da 35 ilde aile hekimliği uygulamasına geçildi.
Aile hekimliği uygulamasına Ankara'da 15 Temmuz 2010'da, İstanbul'da ise 30 Ekim 2010'da başlandı.
İllerde belirli bir sürece yayılarak başlanan aile hekimliği uygulaması 2010 yılının sonunda tüm Türkiye'ye yaygınlaştırıldı.
Hürriyet