Beyaz eylem

Sıhhıye'deki Toros Sokak'tan ellerinde pankartlar ve dövizlerle slogan atarak Kolej kavşağına yürüyen aile hekimliği çalışanları, burada bir hasta yakınının saldırısı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan ve diğer görev şehidi sağlıkçılar için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.

AHEF Genel Başkanı Murat Girginer, burada yaptığı konuşmada, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde görevli aile hekimleri ve yardımcı sağlık personeli için Sağlık Bakanlığınca getirilen nöbet uygulamasını eleştirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, "Nöbetsiz sağlık hizmeti olamayacağı" sözlerini anımsatarak, nöbet uygulamasının birinci basamak sağlık hizmetlerinde söz konusu olamayacağını öne süren Girginer, "Birinci basamakta hekimin nöbeti olamaz. İkinci ve üçüncü basamakta olur. O sistem de zaten tıkır tıkır işliyor" diye konuştu.

Sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi için henüz yasal bir koruma getirilmediğini savunan Girginer, "Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti veriyoruz. Aşılamada Avrupa şampiyonuyuz. Sağlık Bakanı bize teşekkür etmeyi unuttu ama ben sizlere teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Girginer, Van'daki depremde ve Soma'daki maden faciasında yardıma önce aile hekimlerinin koştuğunu, aile hekimlerinin görevini fazlasıyla yerine getirdiğini belirterek, Türkiye'de görev yapmalarının önü açılan yabancı hekimlerin görev tanımı dışında çalışarak hastaların yardıma koşmayacağını ileri sürdü.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun aile hekimlerinin nöbetiyle ilgili açıklamasını eleştiren Girginer, "Aile hekimliğinin tanımından bihaber Sağlık Bakanı istemiyoruz. Halkın doğru aile hekimliği hizmetini almasını istiyoruz. Biz aile hekimliğine sahip çıkmak istiyoruz ama Sağlık Bakanlığı bu sistemi bitirmek istiyor" ifadelerini kullandı.

Çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olması gerektiğini savunan Girginer, eylemlerinin destek gördüğünü, dünkü iş bırakma eylemine yüzde 90 katılım olduğunu iddia etti.

-"Süperman olmak gerekir"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de 2005 yılında ilk başladığında "aile hekimliği sisteminin sadece birinci basamak sağlık hizmeti sunacağı"nın söylendiğini ancak getirilen her yeni genelge ve yönetmelikle yeni görevler eklendiğini ifade ederek, halen aile hekimlerinin 200'e yakın görev tanımı olduğunu, bunları yapmak için "süperman" olmak gerektiğini ileri sürdü.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun, "Süreç içinde pazar günlerine de nöbet konulacak" açıklamasını eleştiren Kahveci, "Ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler" dedi.

Kahveci, Avrupa'da bir aile hekimine bin 500, Türkiye'de ise ortalama 3 bin 500 hasta düştüğünü ifade ederek, 4 bin 500 yeni aile hekimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Geçen yıl aile hekimliği sisteminde 210 milyon muayene yapıldığını, bir aile hekiminin yılda ortalama 10 bin muayene gerçekleştirdiğini anlatan Kahveci, "Bundan daha fazla çalışma, iş yükü olur mu?" diye sordu.

Kahveci, günü kurtarmaya yönelik değil kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Filiz Ünal İncekara ise Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini, aile hekimlerine nöbetin bu yüzden getirildiğini öne sürdü.

Zaman zaman sağlıktaki uygulamalar ve özlük haklarıyla ilgili sloganlar atılan mitinge katılanlar, nöbet uygulamasını protesto etmek için gökyüzüne kırmızı ve beyaz balonlar bıraktı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

PAYLAŞ: