AHEF OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU YAPILDI
AHEF Seçimsiz Olağanüstü Genel Kurulu 12 Nisan 2015 Pazar günü yapıldı. Ankara' da AHEF Büroda yapılan toplantıya 53 delege katıldı.
Olağanüstü Genele Kurul gündemini oluşturan “AHEF İktisadi İşletmesi kurulması için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi” kararı oybirliği ile kabul edildi.
14 Delege imzası ile Genel Kurul Başkanlık Divanına Tüzüğümüzde yer alan toplantı çağrı usuller ile ilgili değişiklik önergesi verildi.
“Genel Kurul günü, saati, yeri ve toplantı gündemi üyelere en az 15 gün önceden AHEF resmi internet sitesi üzerinden duyurulur veya sms, elektronik posta, sosyal medya, basın yayın organları üzerinden bildirilerek toplantıya çağrılır.”
Bu öneri de oybirliği ile kabul edildi. Bu tüzük değişikliği ile Genel Kurullarda yapılan çağrı usullerine çeşitlilik getirildi.
16 Delege imzası ile Genel Kurul Başkanlık Divanına Tüzüğümüzde yer alan seçim usullerinin açıklanması ve detaylandırılması konulu bir değişiklik önerisi verildi.
“ MADDE 7-KURULLARIN SEÇİMİ
Yönetim Kurulu 9 üyeden, denetleme kurulu 3 üyeden, disiplin kurulu 3 üyeden oluşur. Genel kurulda bu kurullar için üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Oy verme yeri, oyların kullanılması, sayımı, dökümü ve seçimle ilgili bütün işler Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından düzenlenir ve yürütülür.
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim kurulu, denetleme kurulu, disiplin kurulu üyelerinin ve yedeklerinin seçimleri gizli oylama ile yapılır. Diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, Divan Başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, Divan Başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Aşağıda belirtilen gizli oylama yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına genel kurul oy çokluğu ile karar verir.
7.1. Blok Liste:
Blok liste ile yapılacak seçimlerde, kullanılacak oy pusulası, Federasyon organları için hazırlanır. Bu oy pusulasında seçilecek üye sayısı kadar asil üye adayı ile seçilmesi gereken yedek üye sayısı kadar aday yer alır.
Blok listeler dışında, asıl ve yedek üye adayı olarak başvuruda bulunulabilir. Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından kesinleştirilen bireysel adayların ad ve soyadlarını içeren bir liste Genel Kurul salonunda görünür bir yere asılır. Basılmış olan blok listeler, Genel Kurul Başkanlık Divanınca mühürlenerek oy pusulası haline dönüştürülür.
Blok listede yazılı isimler çizilebilir, yerine bütün adaylar arasından isimler yazılabilir. Her adayın aday olduğu listeden, şahsen veya ayrı listelerden aldığı oylar hesaba katılarak toplanır ve böylece sıralama belirlenir. Eşit oy alanlar arasında kura çekilerek sıralama belirlenir.
Asıl ve yedek üyeler ayrı ayrı belirlenir. Seçilecek asıl ve yedek üye sayısından fazla isim yazılı pusulalar geçersizdir.
Ayrı organlar için tek oy pusulası düzenlenebilir. Bu halde bir organ listesinde geçersizlik varsa, oy pusulasının yalnızca ilgili organ için olan bölümü iptal edilir. Pusulanın diğer organla ilgili bölümleri geçerli olur ve sayılır.
7.2. Çarşaf Liste:
Genel Kurula katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda çarşaf (tek ve ortak) oy pusulası yöntemiyle seçimlerin yapılmasına karar verilebilir. Bu halde adaylar, Genel Kurul Başkanlık Divanınca ad çekme ile belirlenecek harften başlamak üzere ve soyadı alfabe esasına göre sıralanır ve ortak liste olarak bastırılır. Bu listeler, Divan Başkanınca mühürlenerek veya benzeri bir yöntem uygulanarak oy pusulasına dönüştürülür. Oylama pusulalarındaki aday isimlerinin yanına işaret konarak yapılır. Oy pusulasında, seçilecek asıl üye sayısı kadar adayın işaretlenmesi suretiyle oy kullanılır. Fazla işaretlenmiş oy pusulaları geçersizdir.
Çarşaf liste yöntemine göre seçim yapılırsa, adayların aldıkları oy sırasına göre, genel sıralama yapılarak, asıl ve yedek üyeler belirlenir. En çok oy alanlar asıl, ondan sonra gelenler yedek üye seçilmiş olur. Eşit oy alanlar arasında kurayla isim belirlenir ve sıra saptanır.
Secim sonuçları Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından toplantının yapıldığı yerde hemen ilan edilir. Oy pusulaları ve zarfları bir torbaya konularak yeni seçilmiş Yönetim Kurulu'na teslim edilir.
Genel Kurul toplantısında Yönetim ve Denetleme kurullarına seçilen asıl ve yedek üyelerin adı soyadı, baba adı, doğum tarihi ve yeri, mesleği, işi ve adresi toplantıyı izleyen 30 gün içinde ilgili mercilere yazılı olarak bildirilir.”
Bu tüzük değişikliği oylamasında 12 hayır, 2 çekimser, 39 evet oyu verildi. Tüzüğümüzün şart koştuğu 2/3 çoğunluk şartı sağlandığı için bu önerge de kabul edildi.
Tüzüğümüzde yapılan bu değişiklik ile Genel Kurulların daha hızlı ve verimli çalışması sağlanmış oldu. Seçimlerde uygulanacak usuller detaylandırıldı. Adil ve katılımcı, delegelerin seçme ve seçilme özgürlüğünü maksimum düzeye çıkaran bir düzenleme yapılmış oldu.
AHEF Yönetim Kurulu Genel Kuruldan aldığı yetkiye istinaden “AHEF İktisadi İşletmesi” nin kurulması için karar aldı.
Tüm Aile Hekimliği Camiasına hayırlı olsun.